Edukacija i supervizija za djelatnike i stručne suradnike u Savjetovalištima Đakovačko-osječke nadbiskupije

BLIDINJE (TU) – U Franjevačkoj kući molitve u Masnoj Luci, Blidinje, Bosna i Hercegovina, 18. i 19. lipnja 2016. održana je edukacija i supervizija na temu „Obiteljsko nasilje i razumijevanje obitelji iz perspektive obiteljskih terapija za djelatnike i stručne suradnike u Savjetovalištima Đakovačko-osječke nadbiskupije“.

Predavač i voditelj supervizije prof. Zdravko Bokulić, psihoterapeut, na edukaciji je govorio o  razumijevanju nasilnika i nasilja, kao i osoba uključenih u nasilje, te o samom kontekstu obiteljskog  nasilja. Svi sudionici su govorili su o osobnom iskustvu i savjetodavnom radu s osobama koje su iskusile posljedice obiteljskog nasilja. Pri tome su se susreli i s vlastitom pozitivnom i negativnom agresivnošću, mogućnostima i (ne)sposobnostima samokontrole, radili vježbe strukturiranog iskustva,  izražavali svoje osjećaje i agresivne impulse. Osim toga, prof. Bokulić stručne suradnike Savjetovališta je u uputio u proces donošenja odluke u zaustavljanju nasilničkih impulsa, kao i integrativno učenje drugačijih obrazaca ponašanja, povezanosti nasilnosti sa stresom, uveo u teoriju naučene bespomoćnosti i teoriju atribucije i potaknuo na pronalaženje sigurnih baza u situacijama suočavanja s obiteljskim nasiljem.

Ova edukacija i supervizija dio je projekta Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja, koji se provodi u Savjetovalištu za žrtve obiteljskog nasilja u Slavonskom Brodu, a u sklopu tog projekta obavezna je supervizija i stručno usavršavanje za stručne suradnike koji rade na provođenju ovog projekta. Na edukaciji je sudjelovalo četvero stručnih suradnika te četiri djelatnika iz svih Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije na čelu s voditeljem dr.sc. Josipom Bošnjakovićem. Suzana Matošević