Katolički bogoslovni fakultet na Osječkom ljetu mladih

OSIJEK (TU) – Studenti i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu prigodnim programom sudjelovali su na ovogodišnjem 36. Osječkom ljetu mladih. Uvodni pozdrav uputila je predsjednica Studentskog zbora KBF-a Nikolina Barić. Program je započeo nastupom studentskog zbora Ruah koji je i ostatak programa obogatio svojim izvedbama.

Dramska skupina, pod vodstvom s. Silivije Fužinato i studenta Marina Galića, izvela je predstavu pod nazivom Obitelj – oaza milosrđa. U nastavku su slijedili nastupi kantautorice Ane Bošković te pjesnikinje Martine Peunić koja je svojim recitacijama autorskih pjesama obogatila čitav program. Marko Ivančićević održao je kratko izlaganje o milosrđu tijekom kojega je primjerima crkvenih otaca i Tome Akvinskog pokušao prikazati pravi smisao milosrđa u čovjekovu životu. Istaknuo je kako je cilj čovjeka biti sličan Bogu, a bez milosrđa to se ne može postići.

Uslijedio je edukativni dio programa u kojem su profesori KBF-a održali svoja predavanja. Dr. Grgo Grbešić govorio je o liku i djelu poljske redovnice, s. Marije Faustine Kowalske. Iskustvima bolesti, suhoće i poniženja ona je postala istinski primjer vjernog kršćana. Kroz životnu patnju Bog joj je ukazao da neće živjeti za sebe, već za duše i upravo će se tada osjetiti istinsko milosrđe u kojemu se jedino treba uzdati u Gospodina.

Dr. Vladimir Dugalić održao je predavanje na temu „Teologija tijela”. Istaknuo je kako se ova tema protezala kroz dugi niz godina, krenuvši od temeljnog antropološkog iskustva ograničenosti u tijelu, filozofije koja je strahovala od ženske ljepote, pojave maniheizma i Descartesa koji je tijelo vidio kao stroj. Danas je u tom pitanju prisutna genitalizacija, liberalizacija i privatizacija ljudskog tijela. Teološki gledano, u trenutku uskrsnuća snaga duha će prožeti snagu čovjekova tijela te će time kršćanstvo naglasiti istinsko dostojanstvo i vrijednost tijela, dodao je profesor Dugalić. Nakon profesorovih predavanja uslijedila je rasprava i čitanje Poslanice Filipljanima.

Posljednje predavanje održao prof. dr. Ivica Raguž, dekan KBF-a u Đakovu na temu „In vino veritas“. Osvrnuo se na dionizijevski kult opuštenosti, kult smijeha kao nešto u čemu se održava ljepota ljudskoga i nadilaženja. Naglasio je da je u vinu istina utoliko što ono ljudsko tada dolazi do izražaja. Tradiciju vina susrećemo i u Svetom pismu, ono je prisutno kod Krista na Posljednoj večeri, euharistiji te u Kristovim prispodobama o vinogradu, čokotu i lozi. Naposljetku, profesor se dotakao i teme nogometa, koja je uvijek aktualna, a posebice sada u vrijeme europskog prvenstva, te istaknuo kako je igra bitna odrednica čovjekove dimenzije, čovjek kroz igru izlazi iz samoga sebe. Na kraju bogatog dana dekan Raguž sve je pozvao na čašicu vina te zahvalio svim sudjelovateljima i gostima na Osječkom ljetu mladih.

Slađana Bradarić/Kristijan Japarić