Okrugli stol Caritasova Centra za dijete

OSIJEK (TU) – Poticanje pronatalitetne politike, unapređenje kvalitete života djece iz socijalno ugroženih obitelj, osnaživanje odnosa roditelja i djeteta, te isticanje potrebe da pitanje skrbi o djetetu postane prioritet ekonomske i demografske politike, naglasci su s okruglog stola održanog 15. lipnja u Centru za dijete, Osijek Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Okrugli stol na temu Podrška trudnicama, roditeljima i djeci rane dobi djelovanjem i aktivnostima u Caritasovu Centru za dijete u Osijeku te resursi i perspektiva za podršku istima dio je projekta Osiguranje materijalne pomoći i osnaživanje obitelji. Caritasov Centar za dijete djeluje 22 godine i u tom razdoblju pomogao je 30.973 korisnika. Navedeni projekt provodi se od 24. srpnja 2015., uz sufinanciranje Ministarstva socijalne politike i mladih, Zaklade Adris, Đakovačko-osječke nadbiskupije, u partnerstvu s Gradom Osijekom i Centrom za socijalnu skrb Osijek.

Uvodnu riječ uputio je ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, dr. Drago Tukara, prezentacije o savjetodavnoj pomoći u Centru za dijete održale su stručne suradnice Mira Vego i Karolina Burek Bilokapić, a o projektu Podjele materijalne pomoći i osnaživanje obitelji govorila je djelatnica Caritasa, Ivanka Domazet. Potom su svoje zadovoljstvo izrazili korisnici usluga Centra za dijete, Osijek – višečlane obitelji Rancinger, Marić, Šefer, Kutuzović i Nedok, naglašavajući da im je uz materijalnu pomoć koju primaju, još važnija stručna pomoć u odgoju i brizi o djeci tijekom njihova odrastanja. Nazočili su i predstavnici Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Čestitke na projektu, njegovoj provedbi i dugogodišnjoj partnerskoj suradnji uputio je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za  socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, Jelka Klobučar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek, Suzana Horvat Kutle, savjetnica ministrice Ministarstva socijalne politike i mladih te Željka Panjaković iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije. Svi sudionici izrazili su podršku projektu i spremnost na daljnju suradnju kako bi se nastavila borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti te negativnog demografskog trenda u Slavoniji. M. Kuveždanin