Marijanski zavjet za Domovinu

VINKOVCI/OSIJEK (TU)  – U prigodi Marijanskog zavjeta za Domovinu – hodočašća koje povezuje marijanska svetišta od istoka do juga Hrvatske, hodočasnike su u utorak 14. lipnja u poslijepodnevnim satima ispred Gradske uprave Grada Vinkovaca dočekali i pozdravili zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca Ivan Bosančić, pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca Vedran Čuljak i vijećnik Gradskog vijeća Miroslav Meštrović.

Tom je prigodom zamjenik gradonačelnika  rekao: „Svaka čast mladim ljudima koji su se odlučili na ovakav pothvat da prođu našu Domovinu uzduž i poprijeko s jednom nakanom koja je za sve nas, za našu Domovinu. Čestitam im i želim da im ovaj put uspješno prođe, da svi budu zdravi, da se druže, pomole i da to vrijeme iskoriste kvalitetno. Branitelji su bili jedna mladež u vrijeme kad su odlučili za Domovinu položiti i živote, a ima i nove mladeži koja želi za svoju Domovinu učiniti nešto lijepo.“

Potom su se hodočasnici, zajedno s Čuljkom i Meštrovićem, uputili prema središnjoj vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona ispred koje ih je pozdravio domaći župnik mons. Tadija Pranjić dok su zvonila crkvena zvona među kojima i ono najveće zvono u Hrvatskoj posvećeno hrvatskim braniteljima, teško 2 i pol tone. Dobrodošlicu im je zatim mons. Pranjić izrekao u crkvi, a započeo je ovim riječima: „Dragi hrvatski branitelji, dragi hodočasnici koji ste krenuli, možemo reći, možda na najduže hodočašće u Hrvatskoj otkako znamo za nas i to u vremenima koja su možda u posljednje vrijeme za nas Hrvate i za našu Domovinu i posebno teška. Kad bi ova crkva znala govoriti rječnikom čovjeka, ona bi pričala najviše o vama braniteljima s obzirom na to da je bila svjedokinja svih stravičnih zbivanja na ovim prostorima od početka velikosrpske agresije na Domovinu Hrvatsku 1991. godine nakon tragedije Borova Sela i pogibije naših redarstvenika, kada je počela stvarna agresija na hrvatsku državu.“

Istaknuo je mons. Pranjić kako se hodočasnici nalaze u crkvi koja je u Domovinskom ratu bila središte svih zbivanja. „Trebate znati da su Vinkovci tada bili grad vojske. Ovdje je obitavalo više od 12 000 vojnika plus redarstvene snage plus specijalna policija dok su se vodile žestoke borbe za Vukovar i agresorska je vojska bila na ulazu u same Vinkovce.“  Crkva je bila razorena, toranj srušen, zapaljen, uništena zvona, potpuno spaljen župni ured. „Nas je spasio Bog i na poseban način Majka Božja koju su štovali hrvatski vojnici i redarstvenici. Ne postoji u povijesti ratovanja Europe, koja je uvijek bila središte svih zbivanja i početka svih ratova i I. i II. i središte svih političkih svjetskih zbivanja, da je nošena oko vrata ili u svojoj odori, krunica Majke Božje. To je samo bila HV i hrvatski redarstvenici. I mnogo kasnije prigodom ekshumacija kod nekih smo krunicu našli ako ne oko vrata onda u džepu u odori, a ja sam ih ovdje u Vinkovcima podijelio na tisuće onima koji su u ta doba odlazili na razna ratna bojišta od Konavala do Vukovara. I zato s pravom možemo reći da je hrvatska država stvorena mudrim vodstvom tadašnjega predsjednika države, najvećom zaslugom HV i hrvatske policije i zaštitom Majke Božje. To je jedini i pravi i istiniti odgovor koji će i povijest kao takav zapamtiti i zato je lijepo od vas da ste se odlučili na jedno dugo putovanje u znak zahvalnosti i prema Majci Božjoj i da skrenete pozornost na neke stvari koje mnogi žele izbrisati i zaboraviti i to prikazati kao građanski rat“, rekao je mons. Pranjić.

Istaknuo je i kako smo imali moralnu, etičnu i jaku i vojsku i policiju koja je u početku pomogla u stvaranju hrvatskih oružanih snaga. Hodočašće je, kako možemo pročitati na www.marijanskizavjet.hr  pokrenula katolička mladež zajedno s braniteljima, zajedno okupljeni u Bratovštini Marijanski zavjet za Domovinu. Cilj je da molitvom i hodom očuvaju temeljne vrijednosti naše Domovine te da zajedničkim hodom različite generacije upoznaju i promiču moralnu, kulturnu, prirodnu i povijesnu baštinu svoga naroda. Među hodočasnicima u Vinkovcima bio je i voditelj projekta Marijanski zavjet za Domovinu, umirovljeni pukovnik Anđelko Đerek koji je rekao kako je ovo pionirski projekt koji bi trebao biti zabilježen i ostati kao jedan dokumentirani element za mlade „o istini o Domovinskom ratu i iskrenoj molitvi BDM po čijim marijanskim svetištima hodamo. Njoj smo beskrajno zavjetni što smo živi, a i da ostavimo u molitvama žeđ mladih da doznaju istinu o Domovinskom ratu i iskrenu molitvu“. Đerek je poručio: „Jedan dan da odhodaju za Hrvatsku, da odhodaju za svoju Domovinu u iskrenoj molitvi BDM za blagoslov budućnosti je velika stvar.“ Nakon toga hodočasnici, među kojima je bio i župnik župe sv. Jakova, apostola u Gunji vlč. Ivan Živić i Vinkovčanin o. Stjepan Ivan Horvat (Družba Misionara Krvi Kristove u Hrvatskoj), uputili su se u vinkovačku župu Bezgrešnog Srca Marijina čiji ih je župnik i gvardijan o. Željko Klarić, dočekao već ispred crkve sv. Euzebija i Poliona, gdje su sudjelovali na misnom slavlju i prenoćili i sutradan nastavili hodočasničku rutu.

Marijanski zavjet za domovinu krenuo iz Osijeka

Katolička mladež, brojne studentske i braniteljske udruge te zajednice mladih pokrenule su prošle godine zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za domovinu. Ovogodišnja je hodočasnička ruta krenula u nedjelju, 12. lipnja iz Osijeka. Nakon mise u konkatedrali sv. Petra i Pavla hodočasnicima je blagoslov dao đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a pjesmom su ih ispratili članovi HOPGD-a Zrinski. Hodočasnici su krenuli prema Aljmašu, gdje su noćili, a u ponedjeljak, 13. lipnja nastavljaju put prema Vukovaru.

„Cilj je Marijanskog zavjeta za domovinu da hodočasnici molitvom i hodom očuvaju temeljne vrijednosti naše domovine te da zajedničkim hodom različite generacije upoznaju i promiču moralnu, kulturnu, prirodnu i povijesnu baštinu svoga naroda. U ovako objedinjenom zavjetnom hodočašću izriče se zahvalnost i moli za slobodu, dostojanstvo, vjernost i napredak našeg naroda“, rekao je p. Ivan Ike Mandurić, DI, duhovnik hodočašća.

Dodao je da je ovogodišnja ruta krenula iz Osijeka, a nakon gotovo 1700 km i 75 dana hoda završit će u Dubrovniku, 25. kolovoza. Dnevno se prelazi dvadesetak kilometara, a svaki hodočasnik bira koliko dana želi sudjelovati i gdje se želi pridružiti. „Osim duhovno-vjerske dimenzije, mladima želimo ponuditi dublji uvid u povijest Domovinskog rata te ih potaknuti da promišljaju o svom angažmanu u gradnji bolje budućnosti naše domovine. Uz taj osnovni cilj želimo mladima pružiti priliku za upoznavanjem s kulturno-povijesnom baštinom Hrvatske te potaknuti regionalni razvoj“, ističe p. Mandurić.

Hodočasnički put Marijanski zavjet za domovinu vodi kroz mjesta gdje se nalaze sakralni objekti zaštićenih spomenika kulture od Osijeka i Aljmaša sve do Dubrovnika, koji zajedno sa spomenicima kulture pod zaštitom UNESCO-a stvaraju najljepšu razglednicu cjelokupne kulturne baštine Hrvatske. Svaki od njih bit će obrađen u tiskanom obliku, pomoću čega će se hodočasnici upoznati s navedenim značajkama. S. Kraljević/V. Latinović (Glas Slavonije)