Zavjetni dan sv. Martinu

BOŠNJACI (TU) – Od otvorenja Godine sv. Martina u bošnjačkoj župi koja nosi njegovo ime, koju je na Martinovo prošle godine svečanim misnim slavljem otvorio mons. Stjepan Karalić, Bošnjačani se svakoga 11. u mjesecu okupljaju oko relikvija sv. Martina koje ova župa posjeduje.

Ovom se godinom, naime, obilježava 1700. obljetnica rođenja ovoga sveca. Vjernicima ovoga sela, koje je ponosno na svoga zaštitnika, svakog 11. u mjesecu pridružuju se hodočasnici iz jedne od župa Županjskoga dekanata, ali i drugih župa naše nadbiskupije. Tako su već sv. Martinu hodočastili vjernici iz većine župa Dekanata. Tako je 11. lipnja sv. Martinu hodočastilo pedesetak vjernika slavonskobrodske župe Gospe Brze Pomoći, na čelu sa svojim župnikom i dekanom preč. Ivanom Lenićem, te preč. Petrom Šokčevićem, svećenikom u miru, inače obojicom domaćih sinova, podrijetlom upravo iz Bošnjaka.

Preč. Lenić predvodio je večernje misno slavlje, zajedno s domaćim župnikom Josipom Filipovićem i preč. Šokčevićem. U svojoj se propovijedi misnik prisjetio i svoga djetinjstva i ministriranja upravo ispod oltarne slike u župnoj crkvi u Bošnjacima, za koju je biskup Strossmayer rekao da je svojom ljepotom dostojna stolne crkve.

Govoreći o životu sv. Martina, citirao je riječi biskupa iz Toursa, nasljednika sv. Martina, nazivajući ovoga sveca „Martinom bez granica“ u ljubavi, pobožnosti, poniznosti i vjeri; u čemu nam svima ovaj svetac može biti primjerom i učiteljem. Nakon sv. mise uslijedila je kratka pobožnost pred izloženim relikvijama ovoga sveca, koje su na koncu vjernici mogli počastiti. Hodočašćenja se nastavljaju i idućih 11-ih u mjesecu, sve do zatvaranja Godine sv. Martina – 11. studenog ove godine. Antun Lešić