Zavjetni dan sela Punitovci

PUNITOVCI (TU) – Misnim slavljem na blagdan Presvetog Srca Isusova u župnoj crkvi sv. Ladislava, kralja slavljen je Zavjetni dan sela Punitovci, Dan Općine i potpisivanje Povelje prijateljstva između Općine Punitovci i Općine Nova Bystrica u Slovačkoj. Slavlju koje je predvodio punitovački župnik mr. Đurica Pardon uz župljane su nazočili čelnici i vijećnici dviju općina.

„Danas, na zavjetni dan Punitovaca i Dan Općine u kojoj žive Slovaci i Hrvati, slaveći Presveto Srce Isusovo zahvaljujemo što naša župa živi u zajedništvu na slavu i čast Gospodinu. Kao što molimo da nas Gospodin oslobodi nevremena i svega što uništava plodove našeg truda i rada, tako isto molimo da nas oslobodi zavisti, ljubomore, netrpeljivosti i svega što uništava naše življenje u uzajamnom poštovanju, milosrđu i razumijevanju. Potaknimo jedni druge na zajedništvo, dobrotu i suradnju kakva je vidljiva i danas u našoj župnoj i općinskoj zajednici u kojoj pozdravljam naše goste i prijatelje iz daleke Nove Bystrice“, riječi su župnika na početku misnog slavlja.

„Slavljem Srca Isusova molimo Gospodina da se više ne ponove nepogode koji su zadesile ovu sredinu i led koji je opustošio polja, moleći isto tako da ne budemo prepušteni politici koja će nazadovati naše življenje, već da zajedno s Bogom napredujemo u materijalnom i duhovnom životu slobode i napretka, i da naša Domovina ne bude opustošena odlaskom mladih u druge zemlje, kao što ledom budu opustošena polja. Na današnji dan zapitajmo se koliko nam nedostaje ljubavi, praštanja i milosrđa  i nemojmo time postati izgubljena ovca u stadu o kojem nam govori današnje evanđelje. Može se čelništvo Općine truditi, ali ako nema interesa i želje za napretkom i zajedništvom pojedinaca, a time i svih nas, onda toga i neće biti. Samo ako zajedno tugujemo na neuspjesima, a radujemo se uspjesima, naš život uz vjeru u Božju ljubav bit će bolji, ljepši i plodonosniji na zadovoljstvo cijele nam zajednice, a na tom putu je i današnji susret dvaju općina, Punitovaca i Nove Bystrice. Radujmo se i zajedno slavimo Gospodina kojemu se molimo da nas oslobodi vremenskih nepogoda i da blagoslovi daljnji rad općine na putu napretka i zajedništva“, istaknuo je župnik u homiliji. Mirko Knežević