Tečaj za liturgijske čitače

OSIJEK (TU) – U Župi svetoga Josipa Radnika u Osijeku održan je 2. lipnja 2016. godine tečaj za liturgijske čitače. Odazvao se velik broj čitača, koji redovito čitaju na nedjeljnim i svagdanjim svetim misama. Voditeljica tečaja bila je s. Marija Stela Filipović, iz Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa, Družbe koja svoju zajednicu već 55 godina ima na području Župe sv. Josipa Radnika. Budući da s. Marija Stela predaje hrvatski jezik na Isusovačkoj klasičnog gimnaziju s pravom javnosti u Osijeku, tečaj je bio nalik školskomu satu, u kojem je u uvodnom dijelu, uz pomoć prezentacije, voditeljica istaknula Sokratovu misao: «Daj mi smisao, ne samo riječi.» Zadatak je liturgijskih čitača prenijeti Božju poruku okupljenom puku, kao što su to u davna vremena činili proroci. Stoga je izrazila zadovoljstvo zbog ovoga tečaja jer za čitanje u crkvi nije toliko važna tehnika, koliko je važan vjernički pristup.

Slijedile su upute litrugijskim čitačima, prvo općenite (zadatci čitača, služba čitača u crkvi, lekcionari i ostali liturgijski priručnici, faze u pripravi liturgijskoga čitanja), a zatim konkretne i vrlo korisne upute (držanje tijela, uredno odijelo, hod do ambona, držanje pred ambonom, trenutak tišine, pogled, držanje ruku, izraz lica, izražajno čitanje…).

U zaključnom dijelu voditeljica je naglasila kako župna zajednica službu liturgijskoga čitača povjerava onima koji imaju odgovarajuća tjelesnu, psihičku, intelektualnu i vjersku zrelost. Osim prirodnih sposobnosti, treba voditi računa i o moralnim i vjerskim kvalitetama čitača. Nije nevažno kakvo je svjedočanstvo života čitača: sablažnjivo ili uzorno. To nam potvrđuje i Konstitucija o svetoj liturgiji gdje stoji: «Stoga neka svoju ulogu vrše takvom iskrenom pobožnošću i urednošću kakva pristoji tako važnoj službi i kakvu Božji narod od njih s pravom traži.» (SC 29)

Zadatak je župske zajednice da vodi brigu o liturgijskim čitačima, što je ova zajednica, predvođena voditeljicom skupine Ružicom Milošević, ovim tečajem i dokazala, a također i prisutnošću i aktivnim sudjelovanjem svojega župnika, vlč. Ivice Martića.

s. Marija Stela Filipović