Vjerski cikloturizam u Gospino svetište u Ilaču

ILAČA (TU) – U nedjelju 5. lipnja 2016. održan je treći vjerski cikloturizam u Gospino svetište u Ilači. Na 60 km dugoj ruti Vukovar-Vinkovci-Ilača sudjelovalo je gotovo 150 ljubitelja biciklizma, uz policijsku pratnju i logističku potporu. Vozači sudionici došli su iz brojnih mjesta: Novske, Donjeg Miholjca, Bjelovara, Osijeka, okolice Nove Gradiške. Također su bili prisutni Kotrljaneri iz Osijeka i klub „Biciklivo rekreativo“ iz Vukovara.

Misno slavlje predvodio je vlč. Marko Martić, župni vikar Župe sv. Euzebija i Poliona (Vinkovci 1), koji je i ove godine u Ilaču stigao biciklom. Pridružio mu se također vlč. Krešimir Jukić, župnik iz Cerne, te pater Ilija Sudar iz Župe sv. Vinka Pallottija (Vinkovci 4). U svojoj homiliji vlč. Martić osvrnuo se na liturgijska čitanja i njihovu poruku, suosjećanje Boga s čovjekom koji pati, koji je nesretan, kojeg boli i koji umire. Suosjećanje Boga kao Ljubavi koja nas ljubi, jer je upravo On položio svoj život za izgubljene.

Nakon misnog slavlja uslijedio je blagoslov biciklista i njihovih prometala. Bicikliste je srdačno pozdravio i domaći župnik vlč. Ivan Đakovac. Svi sudionici bili su dobrodošli na večeri i druženju. Organizator ovoga, sad već tradicionalnog vjerskog cikloturizma je BK Srijem iz Ilače.

Marija Dević / foto: M. Dević – Župa Cerna