XVI. nadbiskupijski susret i jubilej osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

  – FOTOGALERIJA –

ĐAKOVO (TU) – Pod geslom „Milosrdni kao Otac“ u Đakovu je u subotu 4. lipnja 2016. održan 16. susret i Jubilej osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, u kojemu je sudjelovalo oko tisuću sudionika. U organizaciji Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te đakovačkih župa Svih svetih i Dobroga Pastira, susret je započeo okupljanjem pred đakovačkom prvostolnicom, gdje su hodočasnici u skupinama sudjelovali u kratkoj pobožnosti, blagoslovu te prolasku kroz Vrata milosrđa.

Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Ivan Ćurić, ravnatelj „Zlatnog cekina“ u Slavonskom Brodu fra Ilija Jerković, nadbiskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji vlč. Alojz Kovaček, dr. sc. Stjepan Radić, đakovački župnici Tomislav Ćorluka i Josip Ivešić, đakovački kapelan vlč. Davor Senjan te vlč. Michael Jaster iz Biskupije Trier u Njemačkoj.

Na početku slavlja, okupljenima se obratio povjerenik vlč. Kovaček, pozdravljajući sve okupljene. „Prilika je ovo da nas susretnete i doživite onakvima kakvi jesmo!“, rekao je vlč. Kovaček te dodao: „U svom pastoralnom djelovanju zalažemo se da se ovi što svakodnevno prihvaćaju svoj križ ne stide svoje vjere. Naprotiv, želimo im pomoći da što lakše pronađu svoje mjesto u župnoj i široj crkvenoj te društvenoj zajednici, a članovima njihovih obitelji pružati duhovnu podršku u prihvaćanju i služenju svojih članova s invaliditetom. Istodobno, nastojimo promicati osjetljivost crkvene i društvene sredine glede specifičnih potreba osoba s invaliditetom te omogućiti da one svojim identitetom i doprinosom oplemene i obogate crkvenu zajednicu i širu sredinu.“

Nadalje, vlč. Kovaček podsjeća kako Povjerenstvo nizom seminara za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom želi motivirati određeni broj župnih suradnika za to specifično područje pastoralnoga rada, pružiti im osnovne informacije o različitim vrstama retardacije i invalidnosti te ih pripremati i promicati njihovu suradnju s već postojećim društvenim i crkvenim ustanovama i udrugama koje redovito okupljaju osobe s invaliditetom. „Preko tih suradnika želimo specifičnim kršćanskim doprinosom i navještajem podržavati i nadopunjavati rad takvih ustanova i udruga te ostvariti bolju suradnju i podršku sa župnim zajednicama. U zajedničkom nastojanju svih uključenih u ovo područje pastoralnoga rada želimo promicati dostojanstvo svake ljudske osobe i Božji pogled na čovjeka, razvijati svijest o potrebi uzajamnog prihvaćanja različitosti te pridonositi kršćanskoj i ljudskoj zrelosti Crkve i društva.“

Rekavši kako na tom putu ostvarenja svojih ciljeva nailaze na brojne prepreke, odupirući se duhu materijalizma, hedonizma, individualizma, vlč. Kovaček zahvalio je nadbiskupu Hraniću što svesrdno podupire sav njihov rad i nastojanja i što ih je ovoga dana pozvao u katedralu, a zahvalu je uputio svima koji su omogućili da se ovaj susret ostvari.

Pozdrav i srdačnu dobrodošlicu okupljenima potom je uputio i nadbiskup Hranić, ističući svoju radost zbog ovog susreta u okviru Jubileja milosrđa te o 150. obljetnici početka gradnje đakovačke katedrale.

Nakon pročitanog ulomka Lukinog Evanđelja o izgubljenom sinu, isti ulomak scenski su oživjeli članovi đakovačke zajednice „Vjera i svjetlo“.

Hvala vam što nas volite i što ste rasipni u ljubavi prema nama

U svojoj homiliji nadbiskup se osvrnuo na pročitan ulomak Evanđelja koji govori o izgubljenom i rasipnom sinu, stavljajući naglasak na oca, koji je u ovoj priči najrasipniji,  koji u svojoj ljubavi rasipa tako što daje mlađem sinu dio imanja i što ga pušta da s tim ode i to potroši. „U toj prispodobi o rasipnom ocu sv. Luka predstavlja i ocrtava očinsko i majčinsko lice Boga, njegovu ljubav i milosrđe, koje traju zauvijek. Sinovi se mijenjaju, ali otac ostaje jednak – vjeran sinovima i svojoj ljubavi prema njima. Dragi roditelji i prijatelji naše braće i sestara s invaliditetom, nisu li ta naša djeca i prijatelji slični ocu, a mi sinovima? Naša braća i sestre s invaliditetom se ne mijenjaju: oni su uvijek postojani u svojoj dobroti srca, puni ljubavi prema nama, suosjećanja i solidarnosti s nama. Oni ostaju isti, a mi se mijenjamo. Oni ne mijenjaju svoj odnos prema nama, nego mi mijenjamo svoj odnos prema njima. A uvijek se ponašaju prema nama kao otac pun rasipne ljubavi i dobrote prema svojim sinovima, osjećaju za nas i trpe zbog nas kad vide da se nešto događa s nama. Mi smo od početnog šoka i neprihvaćanja njihova invaliditeta rasli u prihvaćanju njih i u ljubavi prema njima takvima kakvi jesu. Postupno smo se opamećivali kao mlađi sin i dolazili k sebi te uočavali koje i kakvo blago nam je dragi Bog dao u tom našem djetetu. Ili smo poput starijeg sina ostali tvrda srca te nismo rasli u ljubavi i u prihvaćanju. Ima dosta žalosnih primjera da je jedan od roditelja ili da su oba roditelja u sebi nosili ili još uvijek nose pobunu starijega sina, pitaju se „zašto?“ i ostaju tvrda srca…. „, rekao je nadbiskup.

Obraćajući se osobama s invaliditetom, nadbiskup je rekao: „Dragi prijatelji u kolicima, koji teško hodate, koji teško govorite ili pamtite, koji dobro ne vidite ili ne čujete, kojima se koče šake, prsti na ruci, noga ili stopala – hvala vam što nas volite i što ste rasipni u ljubavi prema nama. Mi u vama prepoznajemo dobroga oca koji je rasipan u ljubavi prema svojim sinovima. Hvala vam što nam svjedočite i pokazujete kako je Bog velik i rasipan u svojoj ljubavi, u svome praštanju i milosrđu prema nama ljudima. Hvala vam što nam velikodušno praštate našu tvrdoću srca. I hvala vam što nam uvijek iznova trčite u susret, grlite nas i pokazujete nam koliko nas volite i koliko smo svi voljeni od dobrog nebeskog Oca.“

Na kraju homilije nadbiskup je zahvalio Povjerenstvu za osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji ovoga susreta.

Okupljenima se na kraju misnog slavlja obratila Suzana Horvat Kutle, savjetnica ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić. Okupljene je pozdravila u svoje te uime ministrice Juretić te prenijela poruku podrške, kako organizatorima, tako i sudionicima susreta u namjeri da nastave s aktivnostima usmjerenim zajedništvu, a ne razdvajanju, uključenosti, a ne isključenosti, jednakosti, toleranciji i prihvaćanju, ljubavi i milosrđu. „Ovo ministarstvo će imati osjećaja za potrebite te podržavati sve dionike društva usmjerene tom istom cilju. Ljudska različitost bitna je za život i društveni razvoj svijeta. Tek raznolikost donosi promjene i stvara mogućnosti za smislenu razmjenu na način na koji to jednakost nikada ne može“, kazala je savjetnica Horvat Kutle.

Osobe s invaliditetom, članovi njihovih obitelji i prijatelji čitali su misna čitanja i molitvu vjernika te sudjelovali u prinosu darova, a radost zbog okupljanja najsnažnije su pokazivali aktivnim pjevanjem tijekom misnog slavlja. Skupini gluhonijemih hodočasnika misu je znakovnim jezikom prevodila vjeroučiteljica Vesna Klir.

Kulturno-zabavni program

Nakon misnog slavlja sudionici su se okupili u Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani, gdje je uslijedio kulturno-zabavni program. Okupljene su pozdravili gradonačelnik Zoran Vinković, nadbiskup Đuro Hranić te savjetnica ministrice Suzana Horvat Kutle. U programu su nastupile mažoretkinje KUD-a „Sklad“ đakovo, Ženska klapa „Pannona“, učenici OŠ J. A. Ćolnića Đakovo, članovi KUD-a „Tena“ Đakovo te Tamburaški sastav KUD-a iz Satnice Đakovačke.

Značajan doprinos susretu bili su brojni volonteri, njih stotinu, brojne domaćice i donatori te članovi Župe Kraljice svete Krunice iz Kuševca koji su sudjelovali u pripremi susreta te osigurali okrjepu za sve sudionike.

Na 16. nadbiskupijskom susretu osoba s invaliditetom i njihovih obitelji među najbrojnijima su bili članovi zajednica „Vjera i svjetlo“ iz županjske regije i Cvelferije. Iz vinkovačke regije stigle su zajednice „Vjera i svjetlo“ – Marijine zvjezdice i Srce sv. Vinka Palottija, članovi Male Terezije i Doma za odrasle Nuštar, „Vjera i svjetlo“ – Srce Isusovo Vinkovci, „Vjera i svjetlo“ Živi potočić iz Otoka, Saveza humanitarnih udruga Vukovarsko-srijemske županije i „Vjera i svjetlo“ Lađica iz Vukovara, „Vjera i svjetlo“ iz Slavonskog Broda, Dva srca i Betlehem iz Valpova te Udruge „Mi“, predstavnici Centra „Ivan Štark“ iz Osijeka, Udruge „Novi dan“ i „Vjera i svjetlo“ Zrno gorušice, Plamen ljubavi i Radost iz Osijeka, članovi „Duge“ iz Semeljaca i župe Piškorevci, „Vjera i svjetlo“ – Tratinčice Majke Terezije iz Đakova, Radionice sv. Josipa i Kluba „Neven“, gosti iz Njemačke te osobe s invaliditetom koje nisu učlanjene u niti jednu udrugu ili zajednicu, a ovoga su dana došli na susret.

Susretu je nazočila Suzana Horvat Kutle, savjetnica ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić, Jakov Boris Geričić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, Jasna Kosak Degmečić i Ankica Marinović iz Centar za socijalnu skrb iz Slavonskog Broda, predstavnici Grada Đakova i Osječko-baranjske županije, djelatnici, volonteri i suradnici prosvjetnih i socijalnih ustanova koje djeluju na području Nadbiskupije.

Anica Banović