Početak trodnevnice svetom Josipu

SLAVONSKI BROD (TU) – Trodnevna korizmena duhovna obnova uoči proslave svetog Josipa, pod geslom „Gospodine, obnovi nas u vjeri, nadi i ljubavi!“, započela je u utorak, 16. ožujka u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Nakon pobožnosti križnoga puta, večernju misu, u koncelebraciji župnika Ivana Lenića, predvodio je vlč. dr. Davor Vuković, profesor na đakovačkom KBF-u.

Promišljajući u duhu gesla što kao kršćani moramo činiti da bi Gospodin obnovio našu vjeru, nadu i ljubav, dr. Vuković za primjer je stavio život i djelo sv. Josipa. Naglasio je kako se u ovoj godini, koju je papa Franjo proglasio Godinom sv. Josipa, na poseban način trebamo staviti pod zagovor toga sveca, zaručnika BDM, te vidjeti što nam on danas u ovoj kriznoj situaciji poručuje.

„Evanđelja malo govore o sv. Josipu, no on je bio prisutan baš u kriznim situacijama i govorio svojim djelima; valja nam učiti od Josipa i Marije kako se odnositi s krizama, koje su obilježile i njihove živote. Krize nisu nešto što možemo izbjeći;  Marija i Josip ih nisu doživljavali kao prokletstvo, kao kaznu Božju, nego su jedno uz drugo i uz Boga išli kroz te krize. Ako otvorimo svoje srce i stavimo ga u Božje ruke moći ćemo strpljivo i hrabro ići kroz krize. Od sv. Josipa možemo učiti kako svjedočiti svoju vjeru, kako biti skrovit, neznatan, biti na raspolaganju u služenju drugima; on je bio čovjek čvrste i hrabre vjere…“, neke su od snažnih poruka dr. Vukovića. Vjernike je pozvao da u ovoj krizi pandemije dublje promišljaju na čemu temelje svoj život te da poput sv. Josipa, žive s pouzdanjem u Boga iz dana u dan. „Živi Bog, Bog Isusa Krista, snaga Duha Svetoga, milost Božja – to je krajnji temelj života, što su Josip i Marija shvatili. Na tu smo vjeru i mi pozvani a posljedica vjere je hrabrost. Zato ne bojte se, u Božjim ste rukama, ne dajte se zlu i grijehu. Idite naprijed. Neka nas vjera trgne iz naših uljuljanosti, naših ljudskih planova i obrati Bogu“, zaključio je dr. Vuković.

Na kraju mise su se svi pjesmom i molitvom, pred slikom sv. Josipa, povjerili njegovu zagovoru.

Nastavak obnove je večeras u 18 sati a predvodi vlč. Perica Matanović, župnik u Novskoj. Sutra, na uočnicu svetkovine sv. Josipa, predvodi vlč. dr. Ivica Raguž, profesor na đakovačkom KBF-u. Na samu svetkovinu u petak 19. ožujka, misna slavlja s mogućnošću za ispovijed, su u 8:30, 10:30, 17 i 18:30 sati. Pobožnosti sv. Josipu su pola sata prije svake mise. B. Lukačević