Treći Križni put mladih Srijemske biskupije

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U organizaciji Pastoralnog centra Srijemske biskupije te Ureda za pastoral mladih, koji vodi vlč. Dušan  Milekić, 12. ožujka organiziran je treći po redu Križni put za mlade Srijemske biskupije. Kako je i predviđeno biskupijskim pastoralnim planom, duhovni program održan je u Srijemskoj Mitrovici. Mladi iz srijemskih župa, okupili su se u dvorištu Župe sv. Dimitrija, te se uz poštivanje svih epidemioloških mjera pješke uputili prema srijemskomitrovačkoj Kalvariji, jedinom prirodnom uzvišenju u Srijemskoj Mitrovici, gdje se nalaze postaje križnoga puta i kapelica Žalosne Gospe Mitrovačke. Uz nazočnost domaćih svećenika i onih iz okolnih župa, ondje je upriličena pobožnost križnog puta.

Do sada se Križni put mladih održavao u Tekijama u Petrovaradinu. „Želja nam je da u vrijeme korizme okupimo mlade na zajedničkom susretu i promišljanju u tom vremenu, o Isusovoj muci, u duhovnom susretu s Njim. U tom zajedništvu mladih, s obzirom da dolaze iz više okolnih župa koji pripadaju našoj Biskupiji, želimo ih još više zbližiti u njihovom jedinstvu. S obzirom na okolnosti, odaziv je dobar što me osobno veoma raduje i mislim da je to dodatni poticaj i za dalje. S obzirom na pandemiju, moramo biti obazrivi, ali smatramo da život ne treba stati. Želimo mlade ohrabriti kako bi i u Bogu pronašli sigurnost i mir, istaknuo je vlč. Dušan Milekić.

Po završetku pobožnosti križnog puta vlč. Miklenić predvodio je misno slavlje te u prigodnoj homiliji istaknuo značaj ovog susreta i pobožnosti koju iskazuju. Poručio je: „Gledajući mladost koja se okupila, ulijeva se nada da čovjek današnjice kojega vi, dragi mladi, predstavljate, Boga nije odbacio, nego da je istinski tražitelj Boga. A ima li boljeg načina nego ići njegovim putem? U ovom slučaju govorimo i o križnom putu koji je zaista težak. Koji žele ići tim putem, putem Isusa Krista, moraju računati sa žrtvom. A to nije niti malo lako. Zato, dragi mladi, ne dajte se obeshrabriti i kročite hrabro njegovim stopama. Kada smo uz Boga, svaki teret i svaka žrtva je lakša.“

Nakon svete Mise, mladi su se uputili prema župnoj crkvi gde ih je uime srijemskog biskupa Đure Gašparovića pozdravio vlč. Ivica Zrno, voditelj Biskupijskog pastoralnog centra. „Zaista je lijepo ovo naše okupljanje i iskaz vjere koji danas dajemo. Lijepo je ovo svjedočanstvo svijetu današnjice, a ono bi se moglo sažeti u jednoj misli – s Bogom je sve lakše. Hvala vam na današnjem svjedočanstvu. Neka se ono nastavi u vašim mjestima, obiteljima i društvu u kojem se krećete“, poručio je vlč. Zrno.

Uslijedio je duhovni nagovor na temu „Zašto je Krist morao biti razapet?“, koji je imao vlč. Milekić. “Kristove riječi veoma su važne. Istina, možda su teške i nama ponekad neshvatljive, ali ako smo vjernici trudit ćemo se razumjeti što nam to Krist govori i na koji na put poziva. Vjerujem da nitko nije pošteđen patnje i boli u ovom svijetu. Vjerujem da ima obilje situacija za koje ne želimo da su u našem životu. Vjerujem da je obilje trenutaka kada se pitamo treba li meni sve to u životu. I odgovora nema. A zapravo odgovor treba tražiti ne u logici svijeta, nego u logici križa. Isus je bio razapet i to je teška i kruta stvarnost. Ali je, u isto vrijeme stvarnost koju treba prihvatiti i stvarnost kojom je obilježen moj vjernički život. Bez križa nema kršćanstva, nema vjere, nema čovjeka vjernika. Zato kada ti je teško u životu i kada misliš da je sve izgubljeno pogledaj u Kristov križ i shvatit ćeš što je On učinio za tebe i da svaka tvoja patnja ima smisao u križu Isusa Krista“, poručio je među ostalim vlč. Milekić.

Susret je završen okrjepom u dvorištu župe.

Suzana Darabašić/Ivica Zrno / Fotografije: Suzana Darabašić/Darko Peka