Jubilej mladih i otvorenje Godine mladih

ĐAKOVO (TU) – FOTOGALERIJA „Vas koji ste danas ovdje pozivam da budete milosrdni kao Otac nebeski, te da se tijekom ove godine svi potrudimo biti ono što jesmo: apostoli i subjekt, a ne samo objekt, i nositelji pastorala mladih u našim župnim zajednicama“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić 14. svibnja u svojoj homiliji u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra okupljenim mladima, njih oko 900, koji su došli na Jubilej mladih te otvorenje Godine mladih u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Navedeni događaji priprema su za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji će se 2017. godine održati u Vukovaru. Program Jubileja mladih u Godini milosrđa i otvorenja Godine mladih organiziralo je Povjerenstvo za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom vlč. Filipa Perkovića. Sadržaj, tematiziran duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa, bio je podijeljen u dva dijela.  

Duhovna djela milosrđa

Prvi dio programa, temeljen na duhovnim djelima milosrđa, započeo je u Nastavno-športskoj dvorani u Đakovu. Mladi su imali priliku meditativno razmatrati evanđeosku prispodobu „Povratak izgubljenog sina“ prema djelu Henri J. M. Nouwena i Rembrandtovoj slici. Prolazili su uz dijelove slike „Povratak izgubljenog sina“, a umanjenu fotografiju dobili su pri ulasku u dvoranu te su uz prigodan tekst i glazbu promišljali o svima poznatoj prispodobi. Meditacija je veći broj mladih potaknula na sakrament pomirenja, za što je bilo na raspolaganju dvadesetak svećenika. Potom su se u procesiji, na čelu koje je bio Križ SHKM-a, uputili prema đakovačkoj prvostolnici. Uz Vrata milosrđa, mlade je dočekao nadbiskup Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, generalni vikar, mons. Ivan Ćurić te četrdesetak svećenika iz različitih dijelova nadbiskupije koji su dopratili svoje mlade. Nakon jubilejskih molitava, sudionici su prošli kroz Vrata milosrđa te se pripravili za misno slavlje. Liturgijsko pjevanje pod vodstvom mo Ivana Andrića, rektora Bogoslovnog sjemeništa, animirali su članovi petnaestak župnih zborova, ujedinjeni u novoosnovani Zbor i orkestar mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije.

„Širom otvorena vrata naše katedrale koja su Vas danas dočekala i kroz koja ste ušli simboliziraju raširene ruke dobrog nebeskoga Oca koji nas čeka ljubavlju i praštanjem, koji nas grli i prima kao svoje ljubljene sinove i kćeri. Širom otvorena vrata simboliziraju istodobno Isusove raširene ruke koje nas grle s križa i vode u Očev zagrljaj. Zato Vas sve s radošću pozdravljam. Dobrodošla draga mladosti iz župa naše Đakovačko-osječke nadbiskupije u svoju katedralu koja je radosna što o 150. obljetnici početka svoje gradnje ima mogućnost u okviru Jubileja milosrđa otvoriti vam svoja vrata milosrđa. I to na današnji dan: u subotu uoči nedjelje Pedesetnice“, rekao je mons. Hranić uvodeći u misno slavlje. Podsjetio je da je subota uoči Pedesetnice bremenita značenjem za ovu nadbiskupiju jer je  mons. Srakić prije 19 godina ovdje u katedrali na taj dan sazvao Drugu biskupijsku sinodu đakovačku i srijemsku, a prije 13 godina dočekao je i širom otvorio vrata đakovačke prvostolnice papi, danas svetom, Ivanu Pavlu II.

Biti milosrdni kao Otac

Upućujući mlade da i dalje promatraju sliku „Povratak izgubljenog sina“ nadbiskup se u homiliji osvrnuo na taj evanđeoski ulomak. Pojasnio je kako je odlazak mlađega sina „u daleku zemlju”, kako piše evanđelist Luka, puno više od mladićeve želje da vidi svijet: „Daleka zemlja u koju je otputovao bio je svijet u kojemu je odbacio sve što se u njegovu domu držalo svetim. Dom je bio mjesto u kojemu su braća slušala Božju riječ, mjesto voljenosti i zaštite, sigurnosti, razumijevanja i ohrabrenja, gdje ne vladaju kupoprodajni odnosi. Mlađi se sin nada se da će drugdje naći nešto bolje i više. On misli da kad u životu imaš novac, onda možeš sve; da je novac spasenje i najveća vrijednost. On misli da čovjek može živjeti sam, bez Oca i braće, da mu ne trebaju pravila, tradicija i običaji; da se uz nikoga i ništa ne treba vezati, jer sve to samo sputava vlastitu slobodu. On misli da mu ne treba nikakva ljestvica vrijednosti, da mu nitko, pa ni sam Bog ne treba govoriti što je za njega dobro, a što zlo. Zato ne želi nikakve zapovijedi i zabrane. On misli: imam zdravlje, mladost, novac u džepu: život je moj.“

Ističući kako je iskustvo voljenosti od oca – unatoč svega, razvratnom sinu dalo snage da se vrati kući, nadbiskup je poručio: „Draga mladosti! Otac iz Isusove evanđeoske prispodobe slika je nebeskog Oca. Mi u pravilu u životu igramo ulogu ili mlađega ili starijega sina te se zaustavljamo na toj razini sinova. A Isus nam danas priča ovu prispodobu da bismo shvatili da smo pozvani prihvatiti ulogu i ponašati se kao otac. Naše je nadilaziti mladenačku naglost, grubost i bezobzirnost mlađega sina te biti veći od onih koji se zaustavljaju na njegovoj razini  te  se udaljuju od Boga, svoje župe i Crkve te molitvenog i sakramentalnog života, padaju u grijeh i onda traže Očevo milosrđe. Pozvani smo pokazivati širinu i biti mekši od tvrdoće srca starijega sina koji ne oprašta svome mlađem bratu, nego ga se odriče. Pozvani smo postati milosrdni kao Otac.“

Pet zadaća Godine mladih

Godina mladih u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji trajat će do svetkovine Velike Gospe 2017. godine, a kulminantna točka bit će SHKM 29. i 30. travnja 2017. u Vukovaru. Pred svećenike i okupljene mlade đakovačko-osječki nadbiskup Hranić stavio je pet zadaća oko kojih se treba potruditi u Godini mladih. Prva je – snaženje zajedništva među mladim vjernicima – njihovo međusobno povezivanje i koorodinirani, zajednički nastup u crkvenoj i široj društvenoj javnosti. „Želimo ustrojiti nadbiskupijsku mrežu mladih u koju će, kao u svojevrsnu krovnu udrugu i strukturu na nadbiskupijskoj razini, ući sve skupine mladih po našim župnim zajednicama“, pojasnio je mons. Hranić. Uputio je potom na drugu zadaću – snaženje duha volonterstva među mladima te formaciju mladih volontera. Podsjetio je kako su se mladi pokazali kao sjajni i dragocjeni volonteri tijekom katastrofalne poplave u Cvelferiji prije dvije godine te u volonterskom radu i skrbi za val izbjeglica s kojim se ova nadbiskupija suočila tijekom prošle i ove godine. „Željeli bismo omogućiti da ti Vaši potencijali pružaju veći i kvalitetniji doprinos životu naše nadbiskupije i ovog dijela naše Domovine. Istodobno kvalitetna organizacija Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži koja je pred nama nije ostvariva bez većega broja volontera iz redova mladih“, naglasio je.

Kao treću zadaću, nadbiskup je naveo – snaženje redovitog pastoralno katehetskog okupljanja i angažmana mladih u župnim zajednicama. Naglasio je da je katehetski i pastoralni rad s mladima u župnim zajednicama pokazatelj evangelizacijske zauzetosti i revnosti pastira te preduvjet budućnosti Crkve na ovim prostorima.  Četvrta zadaća obuhvaća – liturgijski odgoj i formaciju zborova mladih, a osobito voditelja zborova mladih na području nadbiskupije. „I neka naša peta zadaća u ovoj Godini mladih u našoj Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, jednoj od najpogođenijih visokom stopom nezaposlenosti među mladima, njihovim siromaštvom i besperspektivnošću te odlaskom osobito fakultetski obrazovanih mladića i djevojaka u inozemstvo, budu različite socijalne inicijative u prilog mladih te koordinirano i sustavno senzibiliziranje društva i Crkve za potrebe mladih, snaženje njihova zajedničkog nastupa i glasa unutar Crkve i hrvatskog društva“, rekao je mons. Hranić. Na zalaganje oko ostvarenja ovih zadaća uz Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoral mladih, pozvao je i Katolički bogoslovni fakultetu u Đakovu, Institut za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ u Osijeku te Studentsku udrugu DUHOS. Sve navedeno dio je priprave za SHKM, ali „željeli bismo da nam sve to ostane i kao dragocjena baština te plod i poslije Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži“, pojasnio je nadbiskup. Misno slavlje nastavljeno je molitvom vjernika i prinosom darova. Mladi uz prigodan tekst nadbiskupu u ruke donijeli križ, vodu i vino, Bibliju, indeks i štolu.

Tjelesna djela milosrđa

Drugi dio susreta, tematiziran tjelesnim djelima milosrđa, nastavio se u Nastavno – sportskoj dvorani. Mlade je pozdravio gradonačelnik Đakova, Zoran Vinković. Izrazio je mladima dobrodošlicu u sjedište Đakovačko-osječke nadbiskupije te poručio: U životu neka vam Isus bude uzor! Potom je zajednica Cenacolo iz Vrbovca izvela predstavu Sjene, a svoj rad na prigodnim štandovima prikazalo je deset različitih humanitarnih i socijalnih udruga. Uz Cenacolo, mladi su mogli vidjeti i kako djeluju: Zlatni cekin, ustanova za rehabilitaciju i odgoj djece iz Slavonskog Broda, Zajednice „Vjera i svjetlo“ i njima pridružena Radionica sv. Josipa, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, Marijini obroci, Ured za promicanje župnih misijskih skupina, Udruga za psihosocijalne potrebe Amadea pri Samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa, Udruga studenata DUHOS te Socijalna samoposluga u Vinkovcima. Povjerenik Perković mlade je potaknuo da promisle u koju bi se od udruga možda i sami mogli uključiti ili inicirati njihovo djelovanje u svojoj župi te tako praktično živjeti Godinu milosrđa.

Susret voditelja zborova, koordinatora, volontera

Dolazak mladih u Đakovo bio je prigoda i za prvi susret voditelja župnih zborova mladih koji će činiti Nadbiskupijski zbor i orkestar mladit te animirati misno slavlje na SHKM-u u Vukovaru, kao i za prvi susret koordinatora volontera i volontera SHKM-a. Petnaestak voditelja zborova nazočilo je na susretu u auli Bogoslovnog sjemeništa, a stotinjak koordinatora i volontera okupilo se u Dvorani J. J. Strossmayera na KBF-u u Đakovu. Povjerenik Perković poručio im je da su oni „kralježnica organizacije SHKM-a“ i pojasnio organizacijsku strukturu. Potaknuo ih je da prate informacije preko Facebook stranice Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije te Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 2017., kao i Twittera i Instagrama (SHKM 2017). Susret je vodila Ivana Kardo, voditeljica Odbora za koordinatore i volontere. Potaknula ih je na ažurnost i revnost u komunikaciji te angažirano sudjelovanje u animiranju mladih za volontiranje na SHKM-u jer su prijave za volontere i dalje otvorene.

FOTOGALERIJA – OVDJE!

HOMILIJA U CIJELOSTI – OVDJE!

M. Kuveždanin