Duhovna obnova i proslava sv. Dominika Savija

SLAVONSKI BROD (TU) – Na poziv domaćeg župnika Josipa Matanovića duhovnu obnovu za djecu i mlade u Župi sv. Dominika Savia na Koloniji u Slavonskom Brodu, predvodio je od 4. do 6. svibnja don Mihovil Kurkut, povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije iz Zagrebu.

Zajedno s animatorom Karlom Ćukom don Mihovil je tijekom tri dana u cjelodnevnom programu djeci i mladima približio život i djelo sv. Dominika Savija. Kroz pjesmu, igru, molitvu i prigodne radionice posvjestili su kako je sv. Dominik svojim životom pokazao da svetost, na koju su svi kršćani pozvani, je moguće ostvariti u svim razdobljima svoga života. „Nije dovoljno ljubiti mlade nego im treba pokazati ljubav, oni trebaju shvatiti, vidjeti da su ljubljeni“, poručio je don Kurkut odraslim vjernicima. Primijetivši kako su djeca otvorena, iskrena, brzo sklapaju prijateljstva, ustvrdio je da sv. Dominik Savio današnjoj djeci i mladima može biti primjer, uzor kako izvršavajući radosno svoje svakodnevne dužnosti, pomažući drugima i časteći Gospu mogu jednostavno i lako postići svetost. „Tako konkretna, praktična i bliska, visoka i jednostavna  svetost  Dominika Savija poticaj je hrvatskoj mladeži, kojima je papa Benedikt XVI. za uzor stavio upravo ovog mladog sveca, da ne vjeruju u ono što ne valja, nego da vjeruju u Božju ljubav koja je u njihovu srcu.

Mnogobrojna su djeca i mladi sudjelovali u duhovnoj obnovi, kao i na dopodnevnom misnom slavlju na sam blagdan sv. Dominika Savia  u nedjelju, 6. svibnja koje je predvodio don Mihovil. Vesela i razigrana djeca, nisu htjela otići iz crkvenog dvorišta gdje su zajedno s animatorom Ćukom igrali razne društvene igre s poučnim porukama. B. Lukačević