Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu

VALPOVO (TU) – Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu svečano je proslavljena 8. prosinca 2020. jutarnjim i večernjim misnim slavljima. Misu u 9:30 predvodio vlč. Vjekoslav Lulić, župnik u Veliškovcima, a posebno svečano bilo je na misnom slavlju u 17 sati koju je predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, u koncelebraciji s mons.  Marinom Srakićem, nadbiskupom u miru.

Proslavi crkvenog goda u Valpovu trebao je nazočiti i mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, no zbog epidemioloških okolnosti njegov dolazak je izostao. Njegov blagoslov i pozdrav prenio je mons. Đuro Hranić. U koncelebraciji su bili svećenici Valpovačkog dekanata: fra Branko Janjić, župnik i gvardijan u Belišću, preč. Franjo Bodonji, župnik u Ladimirevcima, vlč. Tomislav Korov, župnik u Koški, vlč. Robert Almaši, župnik u Harkanovcima, fra Tomislav Vrsaljko, župni vikar u Belišću, fra Mirko Mišković, župni vikar u Belišću te vlč. Luka Ćosić, domaći župni vikar; potom  vlč. Domagoj Lacković, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata, a posluživao je vlč. Bruno Diklić, đakon.

Predsjedatelj euharistijskog slavlja, nadbiskup Hranić, u svojoj homiliji osvrnuo se na odlomak iz Poslanice Efežanima da nas je Bog izabrao “prije postanka svijeta da budemo sveti i neporočni pred njim. U ljubavi nas je predodredio za posinstvo, za sebe, po Kristu Isusu, prema dobrohotnosti svoje volje, na hvalu svoje milosti.“ „Tako je i Blažena Djevica Marija spašena ne po svojim djelima, nego po izabranju i daru Kristove otkupiteljske ljubavi. Bila je obdarena Božjim izabranjem i predodređenjem, obdarena posebnom Božjom ljubavlju – odnosno milošću da bude hram dostojan njegova Sina. Njezin je privilegij dubinsko čišćenje uma, srca i tijela, čitavog bića i priprava mjesta za Krista“, rako je nadbiskup Hranić.

Okupljene je pozvao na „dubinsko“ čišćenje srca i pripravu mjesta u njemu za Krista, a to nije lako jer treba nanovo odrediti prioritete svoga doma i svoga duhovnog života – tako da središnje mjesto dobije Krist. Nadalje je tumačio evanđeoski tekst koji pred nas stavlja Mariju u trenutku izbora, posvijestivši koliko jedna prava i nesebična odluka može promijeniti osobni život, ali i život čitavog društva, čovječanstva i čitav svijet. Marijinu nesebičnu odluku povezao je sa češćim sloganom modernog društva – ‘moje tijelo – moj izbor’, rekavši kako takav pristup majku srozava na ubojicu, nudi joj zlo, i umjesto da potvrdi njezinu veličinu i ženski genij, poziva je da odbaci i pogazi samu sebe – ono po čemu je jedinstvena i nezamjenjiva.

Na kraju svoje homilije nadbiskup je istaknuo kako ova svetkovina poručuje da je Marija, Majka Božja, jedini pravi uzor koji nam treba biti pred očima kad se nađemo pred mogućnošću izbora i kad trebamo donositi odluku. „Čovjek je velik kad je hrabar, prianjajući uz ono što mu je teže i zahtjevnije. Čovjek je hrabar kad je slobodan od sebe i kad ima snage svoj život staviti s povjerenjem Bogu u ruke“, zaključio je nadbiskup.

Na kraju misnog slavlja župnik vlč. Zvonko Mrak zahvalio je svima na sudjelovanju: predsjedatelju nadbiskupu mons. Đuri Hraniću, svećenicima, župnim suradnicima, župnom zboru i svim vjernicima. Čestitao je crkveni god i Dan grada Valpova te uručio mons. Hraniću prigodan dar.

Blaženka Škrlec