U Slavonskom Brodu otvoren Info centar Marijinih obroka

SLAVONSKI BROD (TU) – Info centar Marijinih obroka, prvi u Hrvatskoj, otvoren je u subotu 5. rujna na blagdan sv. Majke Terezije u Slavonskom Brodu, u Ulici Petra Krešimira IV. na broju 2, u prostorijama Mjesnog odbora Centar.

U nazočnosti volontera Marijinih obroka te brodskih svećenika, obred blagoslova predvodio je Miro Tomas, župnik u Levanjskoj Varoši i duhovnik Pokreta Milosrđa Božjega na Ovčari.  Osvrćući se na pročitano Evanđelje o Milosrdnom Samaritancu duhovnik Tomas je ukazao na važnost suosjećanja s čovjekom u potrebi, naglasivši kako je upravo to poslanje Marijinih obroka. Za uzor volonterima stavio je Majku Tereziju i njezinu poticajnu poruku kako nismo svi stvoreni da činimo velika djela, ali svi možemo činiti mala djela s puno ljubavi.

Koordinatorica projekta za Slavoniju Đurđica Lucić, koja je tri mjeseca volontirala u Beninu, zemlji gdje Marijine obroke prime svaki školski dan više od 2500 djece upravo zahvaljujući hrvatskim podupirateljima, zahvalila je svima koji su pomogli da se u Slavonskom Bodu otvorio taj humanitarni centar, naglasivši kako će sada svi zainteresirani moći više saznati o gladi u svijetu te o jednostavnoj ideji Marijinih obroka kao rješenju za glad u svijetu.

Nazočan je bio i Krešimir Čurlin, jedan od osnivača Marijinih obroka u Hrvatskoj, sa suprugom. On je naglasio kako zahvaljujući Svjetskoj udruzi Marijih obroka – humanitarnoj organizaciji, koja u 19 najsiromašnijih zemalja svijeta uspostavlja školski program prehrane kako bi privukli kronično gladnu djecu u učionice, više od milijun i pol djece dobiva jedan topli obrok u mjestu svoga školovanja. Iskazao je svoju radost zbog otvaranja centra u Slavonskom Brodu ustvrdivši kako je to veliki događaj i veliki Božji dar te najavio skoro otvaranje istoga u Zagrebu i Požegi.

Marijini obroci hrane više od 1,6 milijuna gladne djece svakog školskog dana na pet kontinenata, u zemljama poput Malavije, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije. Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima kroz cijelu školsku godinu iznosi 132 kune.

U Hrvatskoj Marijini obroci djeluju od 2009. godine, te zahvaljujući podupirateljima imaju otvorenih 16 školskih kuhinja u Liberiji, Malaviji, Beninu, Ekvadoru i Zambiji, gdje svakodnevni obrok prima oko 13.000 gladne djece.Volonteri Marijinih obroka u Slavonskom Brodu djeluju od 2016. godine i trenutno ih je četrdesetak. Od tada do danas u suradnji s dobročiniteljima i prijateljima Marijinih obroka organizirali su u svom gradu i okolici niz uspješnih projekata kao što su: Večeri Marijinih obroka, KLIKA kvizovi, humanitarne utrke, predstavljanje po školama i župama, sudjelovanja na Amaterskim igrama mladih i mnogi drugi projekti.

U lijepo uređenom prostoru centra posebno su poticajni  natpisi na zidovima  poput:  Za samo 132 kune možete nahraniti jedno dijete  tijekom cijele školske godine, Ako ne možete nahraniti stotinu ljudi, možete nahraniti jednog čovjeka (sv. Majka Terezija) i drugi. Otvoren  će biti svakog radnog dana od 10 do 18 sati. B. Lukačević