Spomendan sv. Majke Terezije u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan sv. Majke Terezije svečano je u subotu 5. rujna proslavljen u kapelici posvećenoj ovoj svetici, koja se nalazi na području Župe Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu, u naselju Matije Ivanića. Misno slavlje predvodio je domaći sin Krešimir Šaf. Uz domaćeg župnika Florijana Kveteka, suslavili su župni vikar Zlatko Hnatešin i Marko Martić, također domaći sin.

Osvrćući se na evanđelje toga dana u kojemu Isus u prispodobama govori o Kraljevstvu nebeskom, vlč. Šaf je naglasio kako ga je Majka Terezija živjela već ovdje na zemlji. „Današnje nam evanđelje, kao i život Majke Terezije govori kako treba živjeti za Kraljevstvo Božje. Ne smijemo ga staviti kao jednu od vrijednosti, nego nam ono treba biti vrhovna vrijednost u životu. Trebamo se boriti  i truditi za njega, biti mudri. Dobro je to znala Majka Terezija, koja je na dodjeli Nobelove nagrade rekla da je ona samo siromašna žena koja moli. Današnja nas svetkovina poziva na tu bezuvjetnu ljubav prema svakom čovjeku, prema bližnjemu. Okrenimo se oko sebi i prepoznajmo ih. Naša je misija u našoj svakodnevici života. Današnja svečarka Majka Terezija uzor je svetosti djelovanja ‘prebacivanja’ Krista iz Svetog pisma u život. Njezino ju je djelovanje učinilo svetom…“, neke su od poruka vlč. Šafa.

Župnik Kvetek posvijestio je svojim vjernicima kako im Majka Terezija nije samo zagovornica, nego im treba biti nadasve poticaj svetosti u vjeri i ljubavi. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen Alenkom Martinović. Toga su dana članovi Misijske skupine župljanima ponudili svoje uratke, a prilozi su namijenjeni potrebitima u župi te misijama. B. Lukačević