Korizmena obnova „Zdravo Kraljice, Majko milosrđa“

SLAVONSKI BROD (TU) – Korizmenu duhovnu obnovu u Godini milosrđa pod geslom „Zdravo Kraljice, Majko milosrđa“ u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu od četvrtka 25. veljače do subote 27. veljače predvodio je fra Ivan Matić, voditelj kuće susreta „Tabor“ u Samoboru. U dopodnevnom programu svakoga dana su uglavnom sudjelovali odrasli i stariji vjernici, a u popodnevnom drugi mladi i odrasli vjernici, među njima bračni parovi, te roditelji prvopričesnika i krizmenika.

Uz prigodne pobožnosti jutarnje i večernje misno slavlje predvodio je fra Ivan Matić, koji je tijekom dopodneva i ranih popodnevnih sati, vjernicima bio na raspolaganju za ispovijed i duhovni razgovor za koji je bio zainteresiran poveći broj vjernika svih uzrasta. Mnogi su također pristupili sakramentu pomirenja za koji su im na raspolaganju bili i drugi svećenici. Kako je tema obnove pratila Godinu milosrđa, voditelj Matić je prvoga dana u prigodnom nagovoru promišljao o Marijinim riječima: ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’, drugoga dana na temu Isusovih riječi: ‘Evo ti majke’. „Isus, raspet na križu, poručuje i daruje nam svoju Majku. To otajstvo majčine blizine uvijek nas usmjerava i vodi Isusu Kristu. Marija je najsigurniji, najljepši i najbrži put do Isusa“, poručio je među ostalim voditelj. Trećega dana promišljao je o Marijinoj rečenici: ‘Što god vam rekne učinite’, zaključujući kako ta njezina oporuka, izrečena na svadbi u Kani Galilejskoj, upućuje i nas danas na poslušnost Riječi Božjoj, koja jedina čovjeku donosi istinsku radost.

Homilije u misama bile su usredotočene na biblijska čitanja te njihovu konkretizaciju u kršćanskom životu. Tijekom euharistijskoga klanjanja, koje je bilo kruna svake večeri, molilo se za nutarnje ozdravljenje i oslobođenje, te izricalo predanje i zahvalnost Gospodinu za sve milosti, tako i one koje je nazočnima darovao kroz ovu obnovu. Svakoga je dana u programu sudjelovalo najmanje 700 do 900 vjernika. To je za domaće župljane i vjernike grada bila povlaštena prigoda za pripremu za jubilejsko hodočašće u đakovačku katedralu. B. Lukačević