Predavanje o razvodu braka i poništenju ženidbe

SLAVONSKI BROD (TU) – Na poziv domaćeg gvardijana fra Franje Jurinca, dr. Zdenko Ilić, profesor Kanonskog prava na đakovačkom KBF-u, održao je u nedjelju 21. veljače u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu predavanje na temu “Razvod braka i poništenje ženidbe”.

U svom izlaganju dr. Ilić je usporedio civilno zakonodavstvo i pravne odredbe s obzirom na razvod braka i njegove posljedice te s druge strane zakonodavstvo Katoličke Crkve, koja predviđa mogućnost poništenje ženidbe i to samo ukoliko se dokaže da je ta ženidba u Katoličkoj Crkvi nevaljano sklopljena.

Ustvrdio je kako su ljudi nedovoljno upućeni ili im nedostaje volje za informiranje zbog kojih često dolazi do nesporazuma vezanih za tu problematiku. Naglasio je da su to potpuno suprotna dva sustava, koji međusobno nemaju velikih poveznica. Pojasnio je zašto po odredbama Kanonskog prava za osobe koje su civilno rastavljene, a njihova prva crkvena ženidba nije proglašena ništavnom ili nije prestala postojati, supružnici imaju zapreku za sklapanje nove crkvene ženidbe, kao i pristupanje sakramentu ispovijedi i pričesti. Ukazao je na pogrešan stav osoba koje su se zbog životnih poteškoća rastale i žive u drugom civilnom braku, a crkveni im brak nije proglašen nevaljanim, ustvrdivši kako problem nastaje jer te osobe traže svoja prva, a zaboravljaju na obveze koje su jedno drugome izrekli pri sklapanju crkvenog braka.

Da je tema itekako aktualna bilo je očito i po pitanjima koji su nazočni postavljali predavaču Iliću. B. Lukačević