Siječanjski broj Vjesnika

ĐAKOVO (TU) – Jubilej milosrđa tema je siječanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije (144. godište). Valja biti svjestan da inflacija govora o milosrđu te raznih projekata vođenih željom za boljim življenjem milosrđa mogu dovesti i do suprotnih učinaka kaže urednik dr. Boris Vulić u uvodniku na temu Pseudomilosrđe.

Siječanjski broj potom donosi okružnicu đakovačko-osječkog nadbiskupa pod naslovom Izvanredna sveta godina – Jubilej milosrđa u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Ivica Raguž promišlja Što je bolje: milosrđe ili ljubav?; Božo Lujić piše na temu Bog biblijske objave – istovremeno i milosrdan i pravedan; Davor Vuković o Milosrđu u biblijsko- teološkoj perspektivi; Edvard Punda o buli pape Franje Misericordiae vultus: Samo grešnici kojima se Bog smilovao mogu istinski posredovati milosrđe; Vladimir Dugalić na temu Milosrdni poput Oca. O sakramentu pomirenja u Godini milosrđa, a Silvija Migles o Evanđelju milosrđa u našemu svijetu: bit socijalnog nauka Crkve.

U rubrici Župnik i župa Ivica Raguž promišljat će kroz 2016. godinu o svećeničkom životu i to stavlja pod zajednički naslov Pastoralije te kaže: Pastoralije pišem ponajprije za svećenike župnike, jer imam dojam da se o njima, Crkva, teolozi, pa i sami biskupi, najmanje brinu, da su oni više predmet kritike, prijekora, a manje brige, suosjećanja, podrške, kako bi to trebalo biti. Zvonko Pažin pojašnjava Red mise: uvodne obrede;Robert Farkaš donosi propovijedi za predstojeće razdoblje, a Josip Filipović pripremio je euharistijsko klanjanje. Glazbenu građu tijekom 2016. godine pripremat će Dejan Bubalo te za ovaj broj donosi sprovodni otpjev (responzorij) Pomozite sveci Božji. Monika Ećimović piše na temu Izmicanje tla pod nogama – trauma, a Ivo Jozić i Josip Bošnjaković o Očevu blagoslovu. S mons. dr. Matom Zovkićem, dugogodišnjim suradnikom Vjesnika, razgovarala je Martina Kuveždanin, a razgovor nosi naslov Povremeno opažanje da netko prati naš rad ulijeva volju za nastavak.

U rubrici Vjeronauk i kateheza Ljudevit Gačić piše na temu Neoroditeljizam; Ana Želinski osmislila je vjeronaučnu građu na temu Prispodoba o dobrom ocu; katehetsku građu na temu Isus Krist – ispunjenje ljudskih čežnji priredila je Alta Pavin-Banović; Ivica Čatić tumači dijelove Evanđelja po Ivanu, a ovoga puta piše o Isusu i Hramu (Iv 2, 13-25). Materijale za biblijske zajednice pripravio je Krešimir Bulat na temu Uvijek postoji mogućnost obraćenja: Dobri Otac. Tihonija Zovko predstavila je Zbornik radova Zapad, vjera i razum koji su uredili Adolf Polegubić i Boris Vulić. Tomislav Ćurić opisuje drveni reljef Isusovo rođenje iz kripte župne crkve u Otoku, kao dio sakralne baštine Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U rubrici Događanja slijedi opširan izvještaj o svečano otvorenoj Izvanrednoj svetoj godini milosrđa, tu je i Poruka Svetog Oca za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2016., kao i životopis mons. Jure Bogdana novoimenovanog vojnog biskupa. Vjesnik donosi i informacije o imenovanju novih dekana te dodatne odredbe o dekanatskim vizitacijama u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije te poticaj župnicima na upoznavanje s problemom trgovine ljudima. Budući da je tema sljedećeg broja Vjesnika župno ekomonsko vijeće, župnici taj broj mogu nabaviti članovima ŽEV-a po promotivnoj cijeni. M. Kuveždanin