Adventska duhovna obnova HKLD-a podružnice Osijek

Adventska obnova HKLD-a podružnice Osijek održana je 16. prosinca u Nadbiskupijskom Vikarijatu Osijek. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Stjepan Radić, duhovnik podružnice. Razmatranje je bilo prožeto temom Milosrđa. Duhovnik se u uvodnim dijelovima nagovora osvrnuo na bitne aspekte ‘Bule najave izvanrednoga jubileja milosrđa’ pape Franje, Misericordiae Vultus (Lice milosrđa), ukazujući da papa ovom Bulom kao i izvanrednim Jubilejom godine Milosrđa ima nakanu vjernicima posvijestiti toliko poznatu, ali često zaboravljenu istinu kršćanske vjere da je Bog ljubav očitovana u osobi Isusa Krista i njegovom milosnom navještaju. Tumačeći Bulu, vlč. Radić ističe da se milosrđe ne suprotstavlja pravednosti i istini, već ih upotpunjuje. Upravo je to smjer našim konkretnim postupcima u kojima često dvojimo kada i koliko biti milosrdni prema drugima.

Isusov prikaz milosrđa nije apstraktan i nedorečen, već konkretan i potpuno primjenjiv na svakodnevni život. Papa Franjo ističe tri temeljne prispodobe u kojima se to očituje: ona o izgubljenoj drahmi, izguljenoj ovci i izgubljenom sinu. Duhovnik se posebno osvrnuo na treću razlikujući na suptilan način pojmove blagosti, dobrote i milosrđa. Prispodoba o izguljenom sinu, odnosno milosrdnom ocu, ucjepljuje se u dušu svakog tko je u odnosima: obiteljskim, prijateljskim, kolegijalnim… Otac u prispodobi predstavlja dobrog Boga koji uvijek prvi čini inicijativu – trči mlađem sinu ususret kao što i izlazi iz kuće nagovarajući starijeg sina da u nju uđe. Bog Otac treba stoga biti pravi uzor svakom vjerniku u njegovim konkretnim životnim okolnostima da se ne umara činiti prvu inicijativu oprosta i obnavljanja narušenih odnosa.

Treći dio razmatranja bio je posvećen sakramentu ispovijedi. Pri tome je duhovnik potanko razložio što su zapravo u osnovi grijesi (poroci) i kakav oni imaju učinak na naš život, na koji način se treba događati izricanjetj. verbaliziranjegrijeha pred svećenikomte kako imamo razumjeti odluku koju izričemo činom pokajanja.

Za primijetiti je kako je duhovnik Radić svojim razmatranjem motivirao liječnike i liječnice koji su svojim konstruktivnim pitanjima i razmišljanjima obogatili ovaj susret. Nakon razmatranja bila je prilika za sakrament ispovijedi, na kojoj je uz duhovnika sudjelovao i vlč. Dejan Čaplar, župni vikar župe sv. Leopolda Mandića u Osijeku. Jakov Milić