Božićna pastirska poruka srijemskog biskupa Đure Gašparovića

Srijemski biskup mons. Đuro Gašparović uputio je svoju božićnu pastirsku poruku, koju prenosimo u cijelosti:

Božić je događaj radosti, crkveni i obiteljski blagdan. Zato ga i crkveno i obiteljski slavimo. Blagdan je to cijele Katoličke i apostolske Crkve. Milosrdni Bog Otac, po Sinu Isusu na božanski način spustio se na zemlju da nam bude bliz, da bude Emanuel, što znači Bog s nama. Tako je postao čovjekom, jednak nama u svemu, osim u grijehu, uzeo je našu ljudsku narav. Sin Božji rodio se od Djevice Marije da bi pokazao da nas Bog Otac toliko ljubi da je poslao i darovao nam svojega Sina, koji ostvaruje milosrđe nebeskog Oca prema svima nama. Poslušan volji nebeskog Oca, Isus Krist je sišao s nebesa, postao čovjekom i «prošao zemljom čineći dobro» (Dj, 10,38). Život Isusa Krista, silaskom među nas, prosvijetlio je svijet, jer je to bio pravi, istinski Život. To je Božje milosrđe i ljubav koja u Isusu sve obuhvaća, nikada ne prestaje (1Kor 13, 8) i daruje novi život. To je milosrdna ljubav kao dimenzija vječnosti koja se očituje u Božjem milosrđu jer Bog je ljubav. On je milosrdni Bog. Zato sve što je prožeto i zahvaćeno božanskom ljubavlju dolazi na svijet i donosi svijetu milosrđe i pomirenje, jer sve što je dobro, što je u službi ljubavi pokazuje božansko milosrđe koje se ne gubi i ne propada. Vječno je.

 

Novorođeni Isus Krist, poslan od Nebeskog Oca, želi nam «podići ruke klonule i ojačati koljena klecava» (usp Heb. 12,12), obnoviti nam malaksale sile naše vjere, nade i ljubavi. Želi nam objaviti Milosrdnog Oca. A Božić je upravo dar kojega je rođeni Isus ponudio ljudima i plod je novoga života započetog njegovim rođenjem. Taj događaj je savršeno očitovanje milosrđa Boga Oca koji je “milostiv slugama svojim” (Ps 135,14). Ovaj Božić također nas poziva da ne klonemo duhom, da ostanemo vjerni svojim kršćanskim korijenima i istodobno budemo otvoreni zahtjevima sadašnjega trenutka te da svoj život izgrađujemo na trajnim vrijednostima, tako da iz naših kršćanskih korijena provre nova bujica života koja će pratiti našu budućnost.

Novorođeni Isusu nam je otvorio vidike i putove novoga života i svijeta i pozvao nas da ga, kroz ovu Godinu milosrđa, životom i djelima slijedimo. Zato neka u tome bude prepoznata naša kršćanska vjerodostojnost pred ovim svijetom i vremenom, ljudima i događajima. a kršćanin neka ne strahuje i ne zdvaja, nego neka ide radostan u svijet i naviješta da je Isus uistinu s nama, Emanuel.

Svima Vama draga braćo i sestre, dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjeroučitelji, župni suradnici i Vama svima koji ste promicatelji Isusovih vrednota u društvenom kulturnom i javnom životu molim Gospodina da Vam poda radost i nadu Božića. Za sve nas se Isus rodio, za sve je došao na svijet i svima Otac naš nebeski, Bog milosrđa, po Njemu želi dati život koji ne prestaje. Neka se u ovoj Godini milosrđa ostvaruje Božansko milosrđe.

Sretan vam svima Božić!

Đuro Gašparović, biskup