Aktivnosti u Zimskom tranzitnom kampu

SLAVONSKI BROD (TU) – Volonteri Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u razdoblju od 9. do 13. prosinca zamijetili su povećani priljev izbjeglica koje tijekom 24 sata dolaze u nekoliko navrata. Prosječan broj koji dnevno prođe kroz kamp je oko 3.000 ističu, a Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim mrežnim stranicama izvještava kako je 15. prosinca od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo 1.134 migranta, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazi se 14 osoba. Od početka migracijske krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 505.196 migranata.

Povećan priljev iziskuje da se kuha i više čaja nego inače, a volonteri tvrde da se radi o količinama od oko 300 do 400 litara dnevno. Rade u dvije smjene jer nedostaje volontera koji bi dolazili u treću, noćnu smjenu, a i oni koji imaju volju doći daleko su od Slavonskog Broda, pa nemaju prijevoz. Koordinatoricevolontera Caritasa Margareta Gregić i Irena Marinović ističu kako su zalihe čaja pri kraju, a nova pošiljka čaja od kamilice i mente naručena je preko ravnatelja Caritasa slavonskobrodskih dekanata vlč. Markana Kormanjoša. Uz čaj, volonteri dijele i slatkiše, pa se zna dogoditi da se u jednom danu podijeli i preko 20 kilograma slatkiša.

Rad Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u Zimskom tranzitnom kampu predstavljen je 15. prosinca na konferenciji UNHCR-a održanoj u Osijeku, a govorila je djelatnica Caritasa Ivanka Domazet. Uskoro će Caritas, uz dozvolu Hrvatskog Crvenog križa, započeti i s podjelom odjeće u kampu. Uz redovite obveze volonteri Caritasa zauzeli su se i oko organizacije predbožićnog koncerta koji će se održati 19. prosinca u 19 sati u šatoru za ručak Zimskog tranzitnog kampa, a nastupit će Zbor mladih Amadea i KUD Zora Piškorevci. Margareta Gregić