Jubilej milosrđa započeo u Srijemskoj biskupiji

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na treću nedjelju došašća, 13. prosinca 2015. godine, započeo je Jubilej milosrđa u Srijemskoj biskupiji. Otvaranjem „vrata milosrđa“ i svečanim euharistijskim slavljem u katedrali – manjoj bazilici svetog Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović označio je početak Izvanredne svete godine – Jubileja milosrđa u Srijemskoj biskupiji. U župnom dvorištu uz katedralu započeli su uvodni obredi koje je predvodio biskup Gašparović. Slavlju su nazočili generalni vikar, župnik i dekan, mons. Eduard Španović, župnik u Laćarku i pastoralni pomoćnik u Srijemskoj Mitrovici vlč. Mario Paradžik, časne sestre redovnice u Srijemskoj Mitrovici i Zemunu i ostali vjernici.

Nakon biskupova poziva na blagoslivljanje i na iskazivanje hvale Bogu, kratkog nagovora, molitve, navještaja Evanđelja i čitanja početka Bule najave Izvanrednoga jubileja Misericordiae vultus – Lice milosrđa pape Franje, svi nazočni u procesijskom hodu su se uputili prema katedrali. Pred zatvorenim glavnim vratima katedrale procesija se zaustavila i biskup je otvorio „vrata milosrđa“. Na pragu vrata biskup je pokazao nazočnima podignut evanđelistar, znak Isusa Krista, te je ušao u katedralu, a za njim svećenici i ostali vjernici. Potom je župnik Španović blagoslovio vodu i biskup je prolazeći katedralom blagoslovio sve nazočne u spomen krštenja te je nastavljeno misno slavlje.

“Svečano bogoslužje kojim započinje Jubilejska godina milosrđa u središte naše vjerničke pozornosti stavlja vrata. Zastali smo pred vratima ove naše katedrale i njezinim simboličnim otvaranjem osjetili smo Gospodinovu riječ: ‘Ja sam vrata, krozame tko uđe, spasit će se.’ (Iv 10,9). Tako Jubilej milosrđa sabire Crkvu i u njezino zajedništvo zove sve nas kao i odlutale, udaljene i sve koji nemaju snage vratiti se u Očev dom, približiti se Gospodinu. Prelazak preko praga crkve, ove naše katedrale, iznova nam otkriva ljepotu i blizinu Božjega milosrđa, očitovanog u Isusu Kristu. U ovoj Godini milosrđa ne smijemo ostati na pragu crkve, neodlučni, razdijeljeni. Tko uđe u katedralu i time u zajedništvo s Bogom i prepusti se preobrazbenoj snazi spasenja, osjeća snagu Božjega milosrđa”, rekao je biskup Gašparović, dodavši kako se u svima rađa iskreno pitanje iz današnjeg Evanđelja: Što nam je činiti u našem životu, posebno kroz ovu Godinu milosrđa? “Čovjek nije oslobođen svijeta i brige za ljude, nastavio je biskup. Što više poniremo u Boga, to snažnije osjećamo poslanje da se s njime i s bližnjima pomirimo i osjetimo milosrdnog Boga u sakramentu pomirenja, te da izađemo k ljudima, potrebnima, siromašnima, samcima i napuštenima, ali i svima koji se oglušuju o Božju riječ.”

Na koncu je biskup Gašparović poručio da se ne smije zaboraviti da je najbolja priprava na blagdan Božića i nastavak u Godini milosrđa da se vjernik nauči drugima davati i s njima dijeliti ono što ima. “Druga haljina ili hrana poziva nas brinuti za ljude oko sebe u djelima darivanja, pomoć bližnjima, Crkvi, potrebnima, biti od koristi u župi. Ali, slobodno se može ostvariti i u tome dijeliti s drugima svoju radost, darivati drugima svoje vrijeme, saslušati ih, razgovarati s njima. Darivati im svoje sposobnosti i pomagati ih savjetima i fizičkom pomoći, bolesna pohoditi u bolnici ili kod kuće, tražiti takozvane izgubljene ili uspavale vjernike. Odgovor Ivanov vojnicima: ‘Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte…’ (Lk 3,14). A nama poručuje isto to: poštuj drugoga, ne ponižavaj ga, ne ljuti se na drugoga, ne svađaj se, opraštaj, ne žalosti drugoga, niti muža, niti ženu, niti roditelje, niti djecu, niti starije, nejake, nespretne.

Ako ovako postupamo to će nas učiniti radosnima, po tom će Gospodin, kao Bog milosrđa, biti blizu nama i drugima. Odazovemo li se ovoj riječi Božjoj, bit će to znak da riječ Božju nismo samo slušali, nego i poslušali”, zaključio je biskup.

Na koncu slavlja mons. Španović je pozvao župljane i članove njihovih obitelji da nastave živjeti Izvanrednu godinu – Jubilej milosrđa čiji je početak danas označen otvaranjem “vrata milosrđa” i da kroz vrata katedrale rado prolaze, te osjete da je Bog milosrdan po sakramentu pomirenja i djelima ljubavi prema svakomu. Slavlje je animirao Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju sestre Cecilije Tomkić. Mario Paradžik