Otvaranje „vrata milosrđa“ u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova

VUKOVAR (TU) – U nedjelju 13. prosinca, kod večernje svete mise đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić otvorio je ulazna vrata samostanske i župne crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru – „vrata milosrđa“ – i na taj simboličan način proglasio i u gradu Vukovaru i okolici Izvanrednu godinu milosrđa, a ovu crkvu mjestom gdje se može izmoliti poseban oprost. Da bi doživjeli i zadobili oprost, vjernici su pozvani poduzeti kratko hodočašće prema „vratima milosrđa“, kao znak duboke želje za istinskim obraćenjem. Želja je pape Franje da jubilejski oprost doprije do sviju, kao istinsko iskustvo Božjeg milosrđa, koji dolazi ususret svakoj osobi licem Oca koji prihvaća i oprašta sve grijehe koji su počinjeni.

Neposredno pred početak večernje svete mise nadbiskup Hranić se susreo s novinarima koji su ga pitali o motivima koji su ga ponukali da upravo ovu samostansku i župnu crkvu u Vukovaru proglasi oprosnom crkvom.

„U našoj nadbiskupiji četiri su crkve u kojima se u ovoj Godini milosrđa može izmoliti potpuni oprost grijeha. Tu je na prvom mjestu naša stolna crkva u Đakovu, zatim konkatedrala u Osijeku, zato što je papa Franjo tako odredio. Uz ove dvije spomenute, tu su još i dvije crkve na rubovima naše nadbiskupije. To je Svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu i ova franjevačka i župna crkva ovdje u Vukovaru. Svetište Gospe Brze Pomoći je naše najposjećenije marijansko svetište u kojeg tijekom čitave godine hodočaste brojni hodočasnici. Smatrao sam uputnim upravo ovo svetište proglasiti mjestom posebnog susreta Boga i grešnog čovjeka. Osim toga, i radi svojega geografskog položaja. Ovo potonje vrijedi za za ovu franjevačku crkvu ovdje u Vukovaru“, rekao je nadbiskup Hranić te dodao kako postoji i drugi razlog:

„Ako nam je igdje potrebno pomirenje i suživot, onda je to upravo ovdje u Vukovaru. Ponajprije da bismo mi katolici dopustili da nas same dotakne Božja dobrota i Božje milosrđe. Želim da mi katolici ponajprije dozvolimo da Bog nas obrati kako bismo mi obraćeni mogli i druge obraćati. Da upravo ovdje u ovoj crkvi, gledajući vukovarskog ranjenog Isusa koji kao da govori: ‘Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!’, i mi katolici smognemo milosrđa i budemo spremni, poput njega, opraštati. U Vukovaru susrećemo svakodnevno i one za koje može opravdano sumnjati da su bili umiješani u zla koja su se ovdje događala ranih devedesetih. Potrebno je da i nama Božje milosrđe dadne snagu da i mi možemo biti milosrdni. Mi vjerujemo da nema grijeha kojeg Bog nije u stanju oprostiti. Da ne gledamo druge ljude kroz prizmu zla i grijeha, nego da vjerujemo da postoji mogućnost da se i kod njih dogodi obraćenje. To je jedna velika zadaća, ali ujedno i šansa, da upravo u ovom gradu i njegovoj okolici budemo pokretači pomirenja i opraštanja.“

Nakon prigodnih molitava uslijedio je svečani ulaz u samu crkvu koja je bila dupkom ispunjena. Posebno veseli da je među sudionicima bio veliki broj mladih. Inače je ova večernja misa za mlade, gdje oni pjevaju, sviraju i čitaju. Uz nadbiskupa Hranića euharistiju je suslavilo desetak svećenika Vukovarskog dekanata, predvođenih novoimenovanim dekanom fra Ivicom Jagodićem. Među misnicima je bio i grkokatolički župnik Vlado Magoč, a među vjernicima župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Nakon misnog slavlja članovi Franjevačke mladeži u prepunoj dvorani Pastoralnog centra “Sv. Bono” izveli su prigodni božićni igrokaz pod nazivom “Božićna audicija”. Vjenceslav Janjić