Upoznavanje s problemom trgovine ljudima

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić uputio je svim župnicima i rektorima crkava u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji obavijest i poziv vezan uz upoznavanje s problemom trgovine ljudima. U svome pozivu nadbiskup podsjeća kako je fenomen trgovine ljudima velik problem s kojim se suočava sve više svjetskih zemalja, među kojima je i naša domovina, a trgovina ljudima podrazumijeva prodaju i kupovinu neke osobe u cilju njezina iskorištavanja, koje u sebi uključuje prostituciju i druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad ili usluge, ropstvo, trgovanje organima i drugo. Muškarci su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, žene zbog prostitucije, a djeca zbog prosjačenja i prodaje obiteljima bez djece. Posljednjih je godina trgovanje ljudima, osobito ženama i djecom, dosegnulo alarmantne razmjere, a izbjeglička kriza s kojom se suočava i naša zemlja, te naša nadbiskupija, zasigurno i dodatno pridonosi opasnosti širenja ove negativne svjetske pojave i na našem području.

„Nitko od nas ljudi, a napose članova Crkve, ne bi trebao ostati inertan pred ovom problematikom na koju je već više puta upozoravao i papa Franjo, te nas pozvao da ne okrećemo pogled pred trpljenjima svoje braće i sestara u čovještvu koji su lišeni slobode i dostojanstva, već da imamo hrabrosti dotaknuti Kristovo trpeće tijelo koje je vidljivo na bezbrojnim licima onih koje on sam naziva svojom najmanjom braćom (usp. Papina poruka za Svjetski dan mira, 2015., br. 5-6). Na tragu toga Papina poziva i mi smo 8. veljače ove godine u našoj nadbiskupiji obilježili prvi Međunarodni dan molitve i osvješćivanja protiv trgovine ljudima“, podsjeća nadbiskup Hranić.

S. Viktorija Šimić, redovnica Družbe milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova te članica Europske udruge redovnica umreženih u borbi protiv trgovine ljudima i njihova iskorištavanja, o ovom je problemu upoznala vjernike u desetak župa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Učinila je to predavanjem o trgovini ljudima te prigodnom molitvom i meditacijom na euharistijskim klanjanjima.

„Želimo i dalje nastaviti osvješćivati naše vjernike o tom problemu. Sestra Viktorija spremna je nastaviti s predavanjima i klanjanjima i u drugim župama naše nadbiskupije. Ovime Vas potičem da stupite u kontakt sa s. Viktorijom Šimić (mob. 099-680-95-95; e-mail: viktorija@net.hr) i da ju zamolite da dođe i u vašu župu, da održi predavanje i predvodi pobožnost klanjanja, kako biste i na takav način upozorili svoje vjernike na opasnost koja može lako pogoditi na razne načine i svakoga od nas. Jubilej milosrđa doista je prikladno ozračje da se progovori i o problematici trgovine ljudima. Osim što dolazak s. Viktorije u vašu župu može biti lijepa prigoda za pouku i senzibiliziranje vaših župljana za navedenu problematiku, takav župni susret je istodobno i dragocjena molitva za sve žrtve trgovine ljudima“, stoji u pozivu nadbiskupa Hranića. A. Banović