Dodatne odredbe vezane uz dekanske vizitacije

ĐAKOVO (TU) – Na temelju razgovora na dekanskim konferencijama, održanim 13. travnja i 7. prosinca 2015. u Đakovu, nadbiskup mons. Đuro Hranić uputio je 10. prosinca 2015. godine dodatne odredbe vezane uz dekanske vizitacije u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Dodatne odredbe prenosimo u cijelosti:

  1. Dekan je i dalje dužan svake godine jednom vizitirati sve župe u svom dekanatu, a obveza je svih župnika primiti odnosno pozvati dekana svake godine na dekansku vizitaciju, tj. s dekanom dogovoriti točan termin godišnje dekanske vizitacije. Dekanska vizitacija izostaje samo one godine kad na kanonsku vizitaciju dolazi biskup.
  2. Dekanske vizitacije župa odvijat će se ubuduće u pravilu početkom građanske godine (od konca siječnja do najkasnije 15. ožujka (u isto vrijeme u koje se obavljaju i kanonske vizitacije). Dekanska vizitacija župe može biti odgođena za pouskrsno razdoblje, samo na temelju pisane suglasnosti Nadbiskupskog ordinarijata.
  3. Župnik je dužan prirediti sve prostorije, mjesta, knjige i predmete o kojima je riječ u zapisniku dekanske vizitacije župa i sve ostalo što je potrebno za njegovu vizitaciju. Dužan je dekanu dati na uvid sve ono što on zatraži te zajedno sa župnim vikarom biti čitavo vrijeme prisutan na dekanskoj vizitaciji.
  4. Ukoliko župnik odbija primiti dekana na dekansku vizitaciju, neka dekan o tome najkasnije do konca veljače pisanim putem obavijesti Nadbiskupski ordinarijat.
  5. Očekuje se da se dekan na vizitaciji susretne i s članovima Župnog pastoralnog te Ekonomskog vijeća, s kojom skupinom župnih suradnika ili polaznika župne kateheze, sa školskim vjeroučiteljima, s nekom od skupina bračnih parova, roditelja, s članovima vjerničkih društava ili sl. te da u petogodišnjem ciklusu barem jednom susretne sve postojeće župne i međužupne skupine vjernika koje postoje na teritoriju župe, odnosno dekanata.
  6. Uz propisane matične knjige, dekan je dužan pregledati i ovjeriti i sve prozivnike te evidencije polaznika župne kateheze te blagajničke dnevnike. Dužan je također pregledati račune, utvrditi da su u blagajničke dnevnike upisani svi redoviti i njemu poznati izvanredni prihodi i rashodi župe, utvrditi identičnost stavki na računima s onima u blagajničkim dnevnicima, dokumentaciju vezanu uz župne nekretnine, eventualne ugovore te drugu arhivsku građu.
  7. Dekan sastavlja i izvješće o obavljenoj dekanskoj vizitaciji, u kojemu iznosi svoja zapažanja i primjedbe s vizitacije te izvješćuje o susretima ostvarenim sa suradnicima i skupinama vjernika za vrijeme svoje dekanske vizitacije. Izvješće prilaže uz Zapisnik dekanske vizitacije i sve umnaža u još dva primjerka. Po jedan primjerak popunjenog Zapisnika dekanske vizitacije sa svojim izvješćem treba do 1. travnja tekuće godine dostaviti Nadbiskupskom ordinarijatu i župi koju je vizitirao, a jedan primjerak neka spremi u arhiv dekanatskog ureda.
  8. Dekan će se nakon obavljenih dekanskih vizitacija župa svoga dekanata javiti u Nadbiskupski ordinarijat te će s dogovoriti termin osobnog susreta s biskupom. Dekan će tom prigodom biskupu podnijeti izvješće o stanju u njegovu dekanatu.
  9. Dekanske vizitacije župa u kojima je župnik dekan, obavit će delegat Nadbiskupskog ordinarijata.