Proslava svetkovine Bezgrješnog začeća BDM i hodočasničkog dana

SLAVONSKI BROD (TU) – Pod geslom, „O, pomozi palom svijetu koji želi ozdravljenje…“ proslavljena je u utorak, 8. prosinca svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i „osmi“ u mjesecu kao hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu. Brojni su vjernici – kako je inače tradicija – tijekom dana hodočastili u ovo svetište već od jutarnjih zornica te drugih misa u danu. Iznimno velik broj pristupio je sakramentu pomirenja. Svojim porukama kroz homilije predsjedatelji misa doticali su se uvelike izvanrednoga Jubileja milosrđa, koji je toga dana u Rimu otvorio papa Franjo za sveopću Crkvu i svijet.

 

Središnje euharistijsko slavlje uz domaćeg župnika i dekana Ivana Lenića, domaćeg gvardijana fra Franju Jurinca i mons. Luku Marjanovića, kanonika predvodio je mons. Stjepan Karalić, kanonik u Đakovu. „Najveća katastrofa koja se čovjeku dogodila je ne moći se susresti sa svojim Stvoriteljem“, ustvrdio je na početku homilije mons. Karalić. Pojasnio je zašto je Marija donijela spas čovječanstvu kada je pristala roditi Sina Božjega. “To što je Marija izuzeta od Istočnog grijeha je Božje djelo i početak Božjega milosrđa. Okupljeni uz nebesku Majku, ovdje čašćenu kao Gospu Brze Pomoći, uvijek imamo mogućnost iz svojih grijeha vratiti se ka Gospodinu upravo zbog njegove dobrote i milosrđa, koje mi nikada do kraja ne možemo shvatiti. Molimo danas nebesku Majku, na blagdan njezina Bezgrješnog začeća, da nas primi za ruku i vodi do svoga Sina i činimo sve što nam on kaže”, zaključio je propovjednik.

Pod večernjom misom svoje župno hodočašće u ovo svetište upriličili su vjernici Župe sv. Dominika Savija na Koloniji sa svojim župnikom Josipom Matanovićem, koji je predslavio misu. Kako je to bio i zadnji dan devetnice Bezgrješnoj Djevici Mariji, Kraljici mira, koju su, osjećajući breme ratnih sukoba i terorizma, te nemira u svijetu i europskom kontinentu,  obavljali vjernici domaće župe, na poseban se način uz pobožnosti i mise molilo i na ovu nakanu.

Posebna radost za sve župljane i hodočasnike bila je priopćenje da je župna i proštenišna crkva Gospe Brze Pomoći, okružnicom đakovačko-osječkoga nadbiskupa mons. Đure Hranića, ubrojena među četiri jubilejske oprosne crkve u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u izvanrednoj Svetoj godini milosrđa, koja je započela ovim blagdanom u sveopćoj Crkvi. B. Lukačević