Dobrotvorni koncert klasične glazbe

SLAVONSKI BROD (TU) – U ozračju večernjeg misnoga savlja na drugu adventsku nedjelju 6. prosinca u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu održan je dobrotvorni koncert klasične glazbe mladih hrvatskih glazbenika, baritona Bojana Fuštara, rođenog Brođanina i riječkog pijanista Filipa Faka.

 

Na repertoaru koncerta bila su sakralna djela i oratorijske arije velikana Händela, Mozarta, Bacha, Wolfa, Sschuberta, Straussa, Wagnera… Radi se o skladbama koje su u sažetoj verziji pisane za glas i klavir, no nimalo ne zaostaju za komornim ili orkestralnim izvedbama.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja koncert su organizirali Lions klub Brođanka i Liga za borbu protiv raka Brodsko-posavske županije. Prihod od dobrovoljnih priloga namijenjen je Udruzi slijepih i slabovidnih osoba.

„Željeli smo u ovo vrijeme adventa predstaviti brodskoj publici dvojicu mladih hrvatskih umjetnika, a cilj nam je sav prihod od koncerta usmjeriti Udruzi slijepih za potrebe nabavke specijalnog pomagala (štapa) za samostalno kretanje jednom slijepom mladiću. Organizaciju koncerta predložio nam je gvardijan Franjevačkog samostana i predsjednik županijske Lige za borbu protiv raka fra Franjo Jurinec, a mi smo odlučili da to bude upravo na ovu nedjelju kada slavimo blagdan svetoga Nikole, kao dar sugrađanima“, rekla je dr. Ljubica Fuštar Preradović, predsjednica ženskog Lions kluba Brođanka koji okuplja petnaest članica, već dvadesetak godina vrlo aktivnih u humanitarnom djelovanju na dobrobit prije svih djeci i slijepim osobama.

Vrsne glazbenike brodska je publika nagradila velikim pljeskom. Kao domaćin glazbenicima je na tom doista lijepom glazbenom ugođaju u duhu adventa zahvalio i gvardijan fra Franjo Jurinec. B. Lukačević