Brojna događanja u osječkoj donjogradskoj župi

OSIJEK (TU) – Druga adventska nedjelja u župi Preslavnoga Imena Marijina bila je od posebnog značaja za sve donjogradske vjernike, a napose prvopričesnike, ministrante, svu djecu te misijsku skupinu župe.

Na svečanom misnom slavlju u 9 sati župnoj zajednici predstavljeno je sedamdeset i osam prvopričesnika. U suradnji sa s. Veronikom Vlašić, prvopričesnici su se poimence predstavili prisutnim vjernicima nakon čega im je župnik i dekan, preč. Ivan Jurić predao molitvenik kao znak njihove pripreme. Potom su svi zajedno otpjevali pjesmu „Mi želimo uzdić Isusa“.

Na misnom slavlju u 11 sati u svečanoj je procesiji do oltara došlo dvadeset ministranata koji su pristupili obredu primanja u ministrantku službu. Na simboličan način, mladići koji su spremno prihvatili odgovorno posluživati kod oltara te svojim životom svjedočiti vjeru Isusa Krista i njegove Crkve, primljeni su među ministrante naše župe te su pribrojeni onim starijima i iskusnijima koji već godinama poslužuju uz oltar prilikom svetih misa. Pred kraj istog misnog slavlja članovi Dječjeg zbora animirali su svu ostalu djecu da zapjevaju i tako pozovu sv. Nikolu da im se pridruži. No, umjesto sv. Nikole koji voli djecu, na njihov poziv odazvao se Krampus koji je htio unijeti nemir i ugasiti veseo i radostan duh. Nije mu to pošlo za rukom jer sv. Nikola nije puno zakasnio te je razgovarajući s Krampusom i u dogovoru s djecom, pobijedio Krampusa učinivši od njega dobro stvorenje koje je na koncu djeci zajedno sa svecem podijelilo simbolične darove.

Uz navedene događaje, župna misijska skupina organizirala je i svoju misijsku prodaju, a svi prikupljeni prihodi odlaze u misiju Kisongo u Tanzaniji. Članovi misijske zajednice cijele su godine radili kako bi na ovakvom događaju mogli izložiti svoje rukotvorine. Župljani donjogradske župe prepoznali su njihov trud i zalaganje, kao i potrebe misija te su uloženi trud i nagradili. Krešimir Šaf