Izložba fotografija i kazališna večer u osječkom Vikarijatu

OSIJEK (TU)  – Vikarijat Osijek – Područni ured Nadbiskupijskog ordinarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije ugostio je dva događaja – izložbu ratnih fotografija i kazališnu večer u sklopu Drugog međunarodnog interdisciplinarnog znanstveno-stručnog skupa „Domovinski rat i njegovi društveno-gospodarski odrazi na razvoj hrvatskog istoka“ održanog u Osijeku 2. i 3. prosinca.

U završnici prvoga dana skupa izložbu ratnih fotografija „Hrvatski istok u Domovinskom ratu“ otvorio je mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, zahvalivši okupljenima za ukazanu pozornost tužnim događajima koje predstavljaju fotografije ratom stradalih gradova: Osijeka, Vukovara, Virovitice i Slavonskog Broda. Prisjetivši se da mu nije bilo drago fotografiranje tijekom mise sve do ratnih događaja, počev od 1. svibnja u Borovu naselju do susreta sa ljudima kojima je agresorsko razaranje uništilo dragocjene fotografije djetinjstva i života, Srakić se osobno uvjerio u ulogu fotografije kao dokumenta vremena bitnog za zajednicu, ali i u životu pojedinca „Možemo posvjedočiti o tome što se ovdje događalo, ali važno je da izložba bude privlačna i privuče mlade da vide što se dogodilo“, istaknuo je Srakić, koji je u kontekstu znanstvenoga programa održao izlaganje „Ratne štete i obnova u Đakovačko-srijemskoj biskupiji“. Potonju su izložbu priredili: Državni arhivi u Osijeku, Vukovaru, Virovitici i Slavonskom Brodu te Gradski muzej Vukovar.

Nakon razgledanja potresnih povijesnih fotografskih zapisa, npr. panorame Vukovara i ulice pored Gradske ljekarne 18.studenog 1991. godine, nastavak umjetničkog programa otvorio je u ime programsko-organizacijskog odbora 2. skupa prof. ddr. Miljenko Brekalo, voditelj Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“, koji je nositelj skupa (kao i 2014.) uz partnere: Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i ogranak Matice hrvatske Osijek. Kazališnu večer posvećenu hrvatskoj drami na temu Domovinskoga rata „Nada u tami“ priredila je i vodila teatrologinja prof. dr. Sanja Nikčević, profesorica Umjetničke akademije Osijek. Tematske dramske ulomke izveli su studenti(ce) glume i lutkarstva 3. godine UAOS-a koje je uvježbala izv. prof. art. Tatjana Bertok-Zupković, ujedno kazujući ulomak monodrame „Slike Marijine“ (napisane u ratu, izvedene 1996. godine na tekst Lidija Scheuerman Hodak). Dramski opus približen je i studentski uprizorenim ulomcima drama: Milana Grgića (Sv. Roko na brdu, 1993.), Mire Gavrana (Deložacija,1995.) i Dubravka Mihanovića (Žaba, 2004.). Nikčević je znanstveno-istraživačkom metodom dokazala da je od 1991. do danas izvedeno u kazalištu ili na radiju 120 dramskih djela ratne tematike, a većinu dramskih tekstova objavila je u trima antologijama (ratna drama, ratna komedija, poratna drama) potvrđujući kako se u Hrvatskoj pisalo i piše o temi Domovinskoga rata, što su brojni osporavali. Kazališna je večer podsjetila kako su tijekom rata ljudi na poseban način doživljavali kazalište poput svojevrsnog svetišta-skloništa, kao simbol otpora agresoru i borbu za normalan život, a tako je bilo i u Osijeku čiji je HNK granatiran 16. studenog, no 1992. imao je pet dramskih premijera.

Znanstveni je skup, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović okupio 53 znanstvenika i važnije povijesne svjedoke iz zemlje i inozemstva. Važne teme u 37 radova izložili su, u auli Rektorata, istaknuti liječnici, teolozi (osim Marina Srakića, dr. Stanislav Šota, dr. Josip Bošnjaković), pravnici, povjesničari, ekonomisti, humanitarni djelatnici, profesori, ustavotvorci, bivši i sadašnji nositelji državnih dužnosti. Večer uoči početka skupa, 1. prosinca, u Područnom centru Osijek Instituta “Ivo Pilar” predstavljen je zbornik sa 24 rada izložena tijekom prošlogodišnjeg skupa, a o zborniku su govorili prof. dr. Josip Vrbošić, doc. dr. Ivica Šola i prof. ddr. M. Brekalo. Nevenka Špoljarić