Prosinački Vjesnik

ĐAKOVO (TU) – Posljednji ovogodišnji broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije obrađuje temu Škrtost, a u svom uvodniku pod naslovom Nesavršena privrženost urednik Boris Vulić ističe: „Biti tvrd u pogledu novca tek je vrh sante leda zvane škrtost, jer je najočitiji znak tvrdoće srca spram čovjeka i Boga.“

Nadbiskup Đuro Hranić svoj je članak naslovio Blago siromasima duhom, a nadbiskup u miru Marin Srakić uz temu broja priredio je izvadak iz pisane ostavštine biskupa J. J. Strossmayera pod naslovom Poticaj svećenicima da budu darežljivi prema siromasima. Karlo Višaticki piše pod naslovom Sveto pismo o škrtosti: zapreka prema Bogu i čovjeku, Miljenko Aničić o Škrtosti – krivom odnosu prema novcu, Robert Tonsati o Škrtosti – korijenu svih zala u prvim stoljećima kršćanstva, Mihály Szentmártoni o Škrtosti – anatomiji jednog složenog psihičkog stanja, Ana Jeličić o Krajnosti umjerenosti, a Stjepan Radić promišlja Jesmo li u osnovi egoistična ili altruistična bića? Tomislav Ćurić iz sakralne umjetničke baštine izdvojio je i predstavio monumentalni kip Krista Kralja iz župe Brodski Varoš.

Uz 200. obljetnicu rođenja biskupa Strossmayera nadbiskup Marin priredio je i Strossmayerov govor na temu U slučaju napada na biskupovu osobu – biskup pozva svoje svećenstvo da se za njega moli. Ivica Raguž u Razgovoru s prijateljima i dalje „razgovara“ s Friedrichom Nietzscheom, tu je i drugi dio Pastoralnih ispovijesti uz nadolazeću Godinu milosrđa koje je priredio Miro Tomas na temu Pokret Božjeg milosrđa u službi Crkve. Monika Ećimović piše o Životu nakon traume, Zvonko Pažin o Čestim ispovijedima, Robert Farkaš pripremio je propovijedi, Josip Filipović euharistijsko klanjanje te predstavljanje župe Presvetoga Trojstva u Posavskim Podgajcima. Gospodine daj dođi naslov je priloga glazbene građe koju je pripremio Ivan Andrić, Mirko Ćurić piše o Svećeniku i književniku Nikoli Tordincu – najznačajnijem đakovačkom pripovjedaču, a Vladimir Geiger o Selu i logoru Krndija.

Iz druge perspektive piše Zvonimir Vidović pod naslovom Što je teža borba, veličanstvenija je pobjeda; Nikolina Nedeljković priredila je pripremu na temu Brak i obitelj u Božjem naumu, Krešimir Bulat katehetsku građu na temu Došašće – Bog nam dolazi ususret te materijal za biblijske zajednice pod naslovom Na temelju uvida promijeniti mišljenje: Dva sina. Ivica Čatić razrađuje Prvo znamenje u Kani Galilejskoj, a Tihonija Zovko i Nevenka Špoljarić predstavljaju knjigu Ivice Žižića Ars liturgica. Teološki pristup umjetnosti te Arkadiusza Krasickog U sili Duha Svetoga. Biblijske meditacije. Uz Godinu posvećenog života O redovničkom odijevanju piše s. Krista Mijatović.

Vjesnik i dalje izvještava o Odgovoru na migrantsku krizu, donosi Izjavu i Priopćenje s 51. Plenarnog zasjedanja HBK, okružnicu o Spomenu sv. Josipa u euharistijskim molitvama Rimskoga misala te izvještaj o ovogodišnjem Nadbiskupijskom spomen-hodočašću u Vukovar. Uz prosinački broj, čitatelji dobivaju i separat s popisom svih objavljenih članaka tijekom 2015 godine. M. Kuveždanin