Beogradski nadbiskup predvodio misno slavlje na dan zaštitnika Župe Podravski Podgajci

PODRAVSKI PODGAJCI (TU) – Na svetkovinu sv. Martina, biskupa, beogradski nadbiskup metropolit mons. Stanislav Hočevar predvodio je u zajedništvu sa svećenicima Donjomiholjačkog dekanata i ostalim svećenicima misno slavlje na dan zaštitnika župe Podravski Podgajci.

Nadbiskup je na početku svoje propovijedi istaknuo jedinstvo i zajedništvo Crkve kao princip po kojem svi mi, mnogi i daleki jedni drugima, postajemo jedno srce i jedna duša. Polazeći od povezanosti đakovačkih biskupa koji su jedno vrijeme bili apostolski administratori Beogradske nadbiskupije, naglasio je kako je Crkva Kristova jedna u različitim narodima. Istaknuo je važnost lika sv. Martina, koji je uz sv. Ambrozija i sv. Augustina obilježio 4. stoljeće u kojem je Crkva Milanskim ediktom dobila slobodu i našla se pred izazovima jedinstva i krivovjerja.

„Bog u svakom vremenu podiže svoje izabrane, pastire po kojima upravlja svoje stado. Dok su sv. Ambrozije i Augustin svojim spisima i naukom utrli put Crkvi kroz mnoga stoljeća, sv. Martin je to učinio svojom dobrotom i jednostavnošću, svojom pastirskom ljubavlju koja i danas govori i privlači“, rekao je mons. Hočevar.

Na koncu propovijedi pozvao je okupljene vjernike da zajedno sa svojim pastirima po primjeru i zagovoru sv. Martina i oni budu donositelji i graditelji dobra jedni drugima jer tako se ne samo ispunja Zakon Kristov, nego se i služi samom Kristu kojega je i sv. Martin prepoznao u svojim bližnjima.

Nakon pričesti nadbiskup je blagoslovio novoobnovljenu oltarnu sliku sv. Martina. Na koncu slavlja domaći župnik vlč. Siniša Paušić pozdravio je uime svojih župljana nadbiskupa Hočevara, zahvalivši za njegov dolazak i bratsku i pastirsku blizinu. Predstavnici ŽPV-a  i ŽEV-a beogradskom su nadbiskupu predali košaru s plodovima iz svoje župe. Pavo Balić