Održana sjednica Ekumenske koordinacije Osječke regije

OSIJEK (TU) – Sjednica Ekumenske koordinacije Osječke regije održana je 23. studenoga u prostorima Vikarijata Osijek. Sjednicu je vodio predsjednik Ekumenske koordinacije, dr. sc. Antun Japundžić, profesor KBF-a u Đakovu, a nazočili su predstavnici Pravoslavne Crkve, Evangeličke crkve, Reformirane Kalvinske crkve te Katoličke Crkve i Katoličke laičke zajednice Molitva i Riječ.

Nakon zajedničke molitve, dr. Japundžić je uputio pozdravnu riječ. Izvijestio je o susretu Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog na kojemu se razgovaralo o Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana 2016., temi izbjeglica koja ima svoju ekumensku i međureligijsku dimenziju, odgodi kanonizacije bl. Alojzija Stepinca s naglaskom da oni koji o tome govore i pišu to čine odgovorno i kompetentno, kao i o međucrkvenim i međureligijskim aktivnostima kod nas i u svijetu te Sinodi anglikanaca održanoj u Lužnici.

Uslijedio je dogovor o planu održavanja Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2016. u Osječkoj regiji. Ovogodišnja tema osmine je „Pozvani naviještati silna djela Gospodnja“ (usp. 1Pt 2,9). Priručnik s molitvenim i informativnim materijalima na hrvatskom jeziku je u pripremi, a molitve su pripravili kršćani iz Letonije. U nastavku sjednice razgovaralo se i o ostalim mogućim ekumenskim aktivnostima tijekom godine. Predložene su različite teme, a članovi koordinacije složili su se kako je prigodno obilježiti obljetnice J. J. Strossmayera, velikog pobornika ekumenizma.

Prisutne je pozdravio i prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju „Ivan Pavao II.” i biskupski vikar za pastoral grada Osijeka. Članove koordinacije informirao je o mogućnosti suradnje s navedenim Institutom te korištenja pastoralnih prostora Vikarijata Osijek. Darko Turšić