Koncert sakralne glazbe u đakovačkoj katedrali

ĐAKOVO (TU) – Zajednički koncert Katedralnog mješovitog zbora i Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo oduševio je u nedjelju 22. studenoga brojnu publiku u đakovačkoj katedrali. Koncert je upriličen povodom blagdana svete Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika. Pod ravnanjem maestra Ivana Andrića i Tomislava Kruljca, a uz pratnju orguljaša maestra Vinka Sitarića, izvedena su djela domaćih i stranih skladatelja.

Uoči koncerta, mo. Andrić kazao je kako i ovaj koncert žele posvetiti biskupima; Strossmayeru o njegovoj velikoj obljetnici, potom biskupu Mandiću i drugim znamenitim biskupima. „Priredili smo program od 13 skladbi, 12 je vokalnih, a od toga četiri prati orkestar DVD-a, a oni jednu točku izvode i sami, riječ je o Đakovačkoj koračnici, kompozitora Dragutina Trischlera. Lijepo smo se družili, a kakav će se plod polučiti, vidjet ćemo večeras, kazao je mo. Andrić.

A ploda je itekako bilo. Publika je velikim pljeskom nagradila izvođenje skladbi poput one „Slavim te, Gospode“, „Hvali, duše moja“, „Ave Maria“, „Exultate iusti“, „Northern lights“, „Cantate Domino“, Gospi Lurdskoj“, „Bogorodice Djevo“, „Isus Krist“ te „Tollite hostias“. Inače, ovaj koncert nastavak je suradnje koju njeguju Katedralni mješoviti zbor i Puhački orkestar DVD-a Đakovo. Svakako valja napomenuti kako je Puhački orkestar imao i pojačanje glazbenika iz osječke Retfale, Belog Manastira… Na kraju koncerta okupljene je pozdravio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, zahvalivši se i izvođačima. M. Muškić (Glas Slavonije)