Godišnje euharistijsko klanjanje na spomendan Gospe od Zdravlja

SLAVONSKI BROD (TU) – U subotu, 21. studenoga, na spomendan Gospe od Zdravlja, Župa blaženog Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu proslavila je, po prvi puta, dan godišnjeg euharistijskog klanjanja. Budući da se u ovoj župi već pet godina, od kada je u bogoslužni prostor postavljena i blagoslovljena Gospina slika, njeguje pobožnost Gospi od Zdravlja, osobito svake prve nedjelje u mjesecu kada se na sv. misama i euharistijskim klanjanjima na kojima se moli za zdravlje i ozdravljenje okuplja veliki broj vjernika, župnik Tomislav Ćurić zamolio je Nadbiskupski ordinarijat u Đakovu da se ovaj spomendan slavi kao Dan godišnjeg euharistijskog klanjanja.

Presveti Oltarski Sakrament bio je izložen za osobno klanjanje i pobožnost vjernika od 12 do 15 sati. U 15 sati na klanjanju su sudjelovali prvopričesnici i učenici od 1. do 4. razreda i njihovi roditelji i obitelji, a klanjanje je animirala vjeroučiteljica Ana Želinski. Bilo je lijepo promatrati djecu od kojih su neka po prvi puta sudjelovala na klanjanju i koja su znatiželjno pokušavala razumjeti Isusovu nazočnost koju im je vjeroučiteljica nastojala objasniti. U 16 sati klanjanje je animirala vjeroučiteljica Dunja Jurić za članove dječjeg zbora i učenike od 5. do 8. razreda i njihove roditelje. Klanjanje za krizmanike, srednjoškolce, studente, mlade i zbor mladih te njihove obitelji predvodio je župnik u 17 sati, kao i zadnji sat klanjanja na kojem su sudjelovali vjeroučitelji, župni suradnici, članovi župnih vijeća, ministranti, čitači, orguljaši i voditelji zborova, članovi velikoga zbora, članovi molitvenog vijenca, članovi karitativne skupine, predmolitelji krunice, oni koji provode sabirnu akciju za župu, svi koji brinu o urednosti crkve i paramenta, bračni parovi i obitelji, te svi ostali vjernici.

Na klanjanjima su svirale župne orguljašice Mirna Lučić i Božana Kljaić. Vrhunac toga dana bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik Tomislav Ćurić, koji je odraslim vjernicima, koji su se prikladno pripravili, podijelio sakrament bolesničkog pomazanja. Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao mješoviti župni zbor. Ana Želinski