Blagdan Krista Kralja u Brodskom Varošu

BRODSKI VAROŠ (TU) – Blagdan Krista Kralja, zaštitnika župe u Brodskom Varošu, proslavljen je u nedjelju 22. studenoga 2015. godine u župnoj crkvi. Uz domaćeg župnika Davorina Anđića, mons. Ivana Ćurića, vlč. Antu Pavlovića i mons. Stjepana Belobrajdića, misno slavlje je predvodio dr. sc. Boris Vulić, prof. KBF-a u Đakovu. Misu je skladnim pjevanjem uzveličao župni zbor, pod vodstvom Ruže Polančec-Petraković.

„Današnje evanđelje pred nas stavlja razgovor između optuženog Isusa i sudca Pilata. Razlika između njih dvojice je u stavu prema istini i prema vladanju. Pilat se vodi logikom straha misleći na osobni interes, dok se Isus vodi logikom Božje istine u svijetu nemoćnih i slabih, spremno služeći do križa istine koji nas čini slobodnim“, rekao je na početku homilije vlč. Vulić te nastavio citirajući Isusove riječi: „Tko je god od istine sluša moj glas“. „Prema tim riječima nismo samo pozvani zauzeti stav, već i kazivati istinu. Možda smo sreli osobe koje govore malo istine, pa malo laži, s nama budu duhovne, a javno pune taštine i snalažljivih pilatovskih osobina. Kada se treba žrtvovati za kazivanje istine, takve se osobe sakriju u mišju rupu ili izreknu laž, bez obzira što će mnogi trpjeti. Kršćanin je pozvan ne samo gledati istinu Kristovim očima, već svoje kazivanje istine mjeriti Kristovim, a ne ‘pilatovskim’ kazivanjem. Vjernik je odvažan, ali istodobno i ponizan, svjestan svoje grešnosti Pilata u sebi. Zato prije svega kazuje istinu sebi, ne tješeći se lažnim opravdanjima, izlikama, ne doživljavajući sebe boljih od drugih. U nama se vodi borba između oba kralja, onoga koji ljubi istinu kao Krist Kralj i onoga koji se boji istine poput Pilata, a pobijediti će onaj kralj kojemu se priklonimo“, zaključio je vlč. Vulić.

Na kraju mise župnik Anđić uputio je riječi zahvale vlč. Vuliću i ostalim suslaviteljima, kao i svim vjernicima koji su bilo što učinili za proslavu crkvenog goda.

Za blagdan su se vjernici pripravljali trodnvenicom, a svetu Ceciliju, zaštitnicu crkvenih pjevača i svirača proslavili uoči Krista Kralja. Nakon mise djelatnice Caritasa prodavale su kreativno izrađene adventske vijence, a prihod će biti uručen ljudima u potrebi. Boško Stanković / Dejan Jurić