Pet godina hodočašćenja na duhovnu obnovu „Mir u Bogu“

ĐAKOVO (TU) – Susret duhovnog odmora i obnove „Mir u Bogu“ održan u Đakovu 21. studenoga 2015. u organizaciji Doma duhovne pomoći, obilježen je ovaj puta zahvalom Bogu za 5 godina hodočašćenja na duhovnu obnovu pod vodstvom s. Ružice Mlikota iz Vinkovaca, koja svojom vedrinom i jednostavnošću tijekom pet godina uspijeva privući i dovesti na ovu obnovu velik broj uvijek novih sudionika, koji odlaze ispunjeni, zahvalni i radosni.

Sudionici su zahvalili Bogu za vlč. Vinka Zeca, koji je vjerno stajao na raspolaganju za ispovijed i razgovor, za voditeljice programa: s. Rastislavu Ralbovsky i s. M. Jacintu Mandura za predavanja i animiranje klanjanja. Zahvalili su za druženje i zakusku, koju su pod vodstvom s. Marije Klare Klarić, pripremile vrijedne volonterke, kao i za sve koji su glazbom i pjevanjem pridonijeli da se srce lakše otvori Bogu u molitvi i klanjanju. Ovaj put su to bile novakinje, a inače su dolazili mladi Zbora „Amadea“, pod vodstvom s. Natanaele Palić.

Nakon čestitki, zahvala i izmjene darova, nekoliko sudionika iznijelo je svoja svjedočanstva o ovim susretima. Uslijedio je zatim program s temom „Bog povjerava ženi ljudsko biće“. Kao uzor poslužio je lik sv. Elizabete o kojoj su uspješan meditativni filmić priredile kandidatice pod vodstvom njihove odgojiteljice, s. Kristijane Kolić. Zatim je s. Rastislava kroz djelo „Presuda mora“ od spisateljice Gertrud von le Fort, prikazala lik žene koja je u svojoj najdubljoj biti pozvana na to da daruje život i da ga spašava. Žena u skladu sa svojom naravi, žrtvuje i vlastiti život, da spasi život djeteta, iako je to u ovom slučaju dijete neprijatelja. Tako se u njoj zbiva na mističan način utjelovljenje milosrdnog Boga ljubavi usred mržnje i nasilja. Ova tema sve je ujedno pripremila za otvaranje Svete godine milosrđa.

Susret je, kao i obično, okrunjen klanjanjem. Susretu je nazočilo stotinjak sudionica iz Đakova i okolice, no najveći dio došao je i ovaj puta u organizaciji s. Ružice. s. Rastislava Ralbovsky