Duhovna obnova u Sotu

SOT (TU) – Vjernici svih srijemskih župa i filijala kojima upravlja vlč. Nikica Bošnjaković okupili su u nedjelju, 20. listopada u Župi Sot, na drugoj duhovnoj obnovi ove godine, koju je vodila s. Ljubica Josić iz Zagreba u pratnji s. Marije Ivić iz Tovarnika, obje pripadnice Družbe Kraljice svijeta.

Susret je započeo molitvom pred slikom Milosrdnog Isusa te kipom Blažene Djevice Marije. Potom je uslijedilo predavanje s. Ljubice Josić, podijeljeno na dva dijela. U prvom dijelu tema je bila Božje milosrđe. Sestra je govorila o očitovanju Božjeg milosrđa u Svetom pismu, još od samih početaka svijeta, jer već je stvaranje prvi izraz tog milosrđa, osobito stvaranje čovjeka. Kao vrhunac Božjega milosrdnoga djelovanja istaknula je dolazak Isusa Krista na zemlju, da bude s nama u svemu jednak osim u grijehu. Dodala je kako smo ga svojom nevjerom i grijehom prikovali na križ, ali nam je milosrdni Bog ostavio ispovijed, svetu misu, molitve i Sveto pismo, kako bi nakon svakog pada u grijeh mogli ustati i krenuti ispočetka s pouzdanjem u Boga u njegovo milosrđe. Prvi dio obnove zaključila je istaknuvši Mariju kao uzor u pouzdanju i vjernosti Bogu te Bibliju kao knjigu Božjega milosrđa koju bismo trebali više čitati i proučavati.

Drugi dio obnove bio je posvećen primjerima iz osobnog vjerničkog iskustva, kada je s. Ljubica s okupljenima podijelila kako je postala redovnica, u čemu ona vidi djelovanje Božjega milosrđa. Ispričala je više primjera iz svoga života, kako onih prije redovništva, tako i onih nakon ulaska u samostan, u kojima je prepoznala snažno Božje djelovanje te je svaki put naglasila kako je u svemu bitna vjera. Svi dobivamo križeve i prolazimo kroz kušnje kako bi se očitovala snaga naše vjere, rekla je s. Ljubica, dodavši koliko je važan vjerski kontinuitet da bi u trenucima kušnje mogli ostati Bogu vjerni, te kako bi imali povjerenja u njegovo milosrđe koje svaku situaciju okreće na dobro.

Nakon primjera iz vlastitog života sestra je ostavila vremena za pitanja i komentare. Duhovna obnova završila je u 18 sati misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Katarine, djevice i mučenice. Ana Hodak