Knjiga „Neplanirano“ predstavljena u Vikarijatu Osijek

OSIJEK (TU) – Uz svjedočenje osmeročlane obitelji Ljubice i Andrije Toth iz Rakitovice kod Donjeg Miholjca, u pastoralnoj dvorani Vikarijata Osijek 19. listopada održano je osječko predstavljanje knjige Neplanirano, američke autorice Abby Johnson i suatorice Cindy Lambert.

Sadržaj knjige „Neplanirano (Potresna životna ispovijest: od ravnateljice klinike za pobačaje do gorljive zagovornice prava nerođenih)“, koju u rujnu 2019. objavljuje Nakladna kuća Verbum, predstavio je autor predgovora hrvatskoga izdanja teolog Ante Čajkušić, nacionalni predsjednik međunarodne ekumenske molitvene Inicijative „40 dana za život“ i Udruge „Hrvatska za Život“. Predstavljanje je započelo molitvom koju je predmolila Sandra Ber, koordinatorica Inicijative u Osijeku, koja je najavila temu svjedočenja „Jedno dijete više“. Dobrodošlicu je izrazio Predrag Pavičić, voditelj Inicijative „40 dana za život“ u Osijeku.

O bračnomu zajedništvu, izraslomu iz uzajamne ljubavi i obiteljskoj sreći okrunjenoj Božjim milosnim darom dolaskom na svijet prve kćeri, svjedočila je Ljubica Toth, supruga, majka i liječnica opće medicine. Uvodeći u predstavljanje knjige, Ante Čajkušić razložio je smisao gesla nacionalne kampanje „Jedno dijete više“, nižući ohrabrujuće primjere trudnica s trećim djetetom, otvorenost životu, unatoč raznolikim teškoćama, napominjući da „često onima koji ne prose treba više pomoći“ te vjernicima valja „otvoriti svoje oči, duše i vidjeti naše brojne višečlane obitelji u našoj župi, oko nas i biti tu uz njih u bilo čemu, materijalno, vremenski i duhovno“.

Predstavljanje knjige bila je prigoda za razgovor i pobliže upoznavanje sa jesenskom kampanjom Inicijative, programskim aktivnostima udruga za pravo na život (pro-life), njihovim zagovornicima, o putovima obraćenja posebice muškaraca, očeva suodgovornih za život, o molitvi po kojoj se spašavaju nebrojeni životi. N. Špoljarić