Migrantska kriza u Srijemu

ŠID (TU) – Migrantska kriza, koja već dulje vremena potresa i prostore Srijemske biskupije, zahvatila je i Šid. Biskupijski Caritas Srijemske biskupije preuzeo je svoju ulogu u praćenju izbjeglica te je otvorio svoje punktove na mjestima gdje su migranti zadržani.

Tako je jedan od punktova i u Šidu, gdje je svoju pomoć pružio i šidski župnik Nikica Bošnjaković kao i grkokatolički župnik Mihajlo Režak. Oformljena je ekipa od desetak mladih volontera koji su se stavili na raspolaganje Caritasu pod vodstvom koordinatorice Magdalene Pavlović. Na samoj granici s Republikom Hrvatskom dijele se paketi s hranom, paketi s higijenskim potrepštinama i posebni paketi za djecu. U vrijeme kišnih dana dijeljene su i kabanice te topla odjeća. Većina migranata kreće se putem Berkasovo-Bapska te im i na tom dijelu Caritas pruža pomoć, dok oni nastavljaju svoj put do cilja. Također, Caritas nastoji osnažiti suradnju s Crvenim križem Srbije i Komitetom za izbjeglice, kao i drugim humanitarnim organizacijama koje djeluju na ovim prostorima. Aktivni su i drugi volonteri koji na različite načine pridonose da ljudi lakše prijeđu granicu.

Ravnatelj Biskupijskog Caritasa Srijemske biskupije preč. Jozo Duspara u više je navrata posjetio graniči prijelaz sa Republikom Hrvatskom i upoznao se sa situacijom koju je prenio nadležnima u Srijemskoj biskupiji i Caritasu Srbije. Prije nekoliko dana ovaj prijelaz je posjetila i delegacija Caritasa Bolzano-Bressanone, koji su dugogodišnji partneri Caritasa Srijema. U razgovoru s mladima čulo se puno zanimljivih događaja koji će ostati uvijek urezani u njihovim srcima te su istaknuli da im je bilo zadovoljstvo i čast sudjelovati u ovako skladnoj organizaciji te su spremni rado se odazvati u svakoj sličnoj situaciji. Ana Gucić