Četvorica novih đakona Đakovačko-osječke nadbiskupije

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječka Crkva radovala se u nedjelju 11. listopada četvorici novih đakona, koji su red đakonata primili po posvetnoj molitvi i polaganju ruku nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića, tijekom svečanog misnog slavlja u ispunjenoj đakovačkoj prvostolnici sv. Petra. Sveti red đakonata primili su Robert Almaši iz Župe Našašća sv. Križa u Zmajevcu, Ivan Lovrić iz Župe sv. Lovre u Babinoj Gredi, Stjepan Matezović iz Mrzovića, filijale Župe Pohođenja BDM u Vrbici te Mario Putilin iz Župe sv. Mihaela u Donjem Miholjcu.

„Danas u vama prepoznajemo čežnju Isusovog sugovornika iz današnjega Evanđelja koja traži Boga, koji pita što mu je činiti da baštini život vječni. Za razliku od tog Isusovog sugovornika, vi ne okrećete Isusu leđa pred njegovim zahtjevom, niti ste otišli od njega, nego danas, zajedno sa sv. Petrom, očitujete svoju spremnost lišiti se svega, ostaviti sve i potpuno slobodni i od sebe i svega drugoga prionuti uz đakonsku službu i posvetiti se služenju Isusovim siromasima“, rekao je nadbiskup Hranić, uvodeći u misno slavlje te pozdravljajući okupljene u đakovačkoj prvostolnici.

U prigodnoj homiliji Nadbiskup je nastavio razlagati o pročitanom evanđeoskom odlomku, među ostalim rekavši kako Isus svoj zahtjev da ga slijedi može uputiti samo onoj osobi koja se ne zadovoljava tek time da bude dobra, iskrena, čestita i poštena te da baštini vječni život jer slijediti Isusa je više nego obdržavati zapovijedi te biti moralan i dobar. Nadbiskup ističe kako je đakonsko ređenje – ređenje za služenje te da se od ređenika, kao od Isusova sugovornika iz evanđeoskog odlomka, traži da se odreknu svega, da se liše vremenitih dobara i brige za vremenita dobra te da potpuno slobodni od svega čitavo svoje biće – duh, dušu i tijelo – stave u službu Bogu.

„Đakonska služba koju danas primate nikad neće prestati. I onda kad budete zaređeni za svećenike, ostat ćete đakoni: lišeni sebe i ugađanja sebi. Caritas i briga za siromašne i tada će biti vaša briga, i ne bi vam se smjelo dogoditi da se tada smrkavate na Isusovu riječ. Znajte da naš dobri narod svećeniku puno lakše prašta sve njegove druge slabosti, od lijepljenja za novac, za auto i materijalna dobra. Ne možemo se prodavati za duhovne osobe i osobe koje se bave duhovnošću, a da srcem budemo vezani uz materijalna dobra. Ukoliko se svećeniku dogodi da zaboravi na to da je on i đakon, te se počne brinuti za svoja vremenita dobra, ukoliko padnemo u napast da svoju službu iskoristimo i zloupotrijebimo za osiguranje svoga lagodnog života, za postizanje društvenog statusa, onda se u potpunosti iznevjeravamo Isusovu pozivu te se na nama ostvaruje Isusova riječ: Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje. I lakše je devi kroz ušice iglene, negoli bogatašu u kraljevstvo Božje“, naglasio je nadbiskup.

U svečanoj molitvi ređenja nadbiskup je molio da u novim đakonima obiluje svaka vrst evanđeoske kreposti, iskrena ljubav, zauzimanje za siromašne i bolesne, skromnost u upravljanju i potpuna neporočnosti i uzdržavanje duhovne stege, kako bi ostali jaki i nepokolebljivi u Kristu i nasljedujući Krista, koji je na zemlju došao da služi. Nakon obreda ređenja đakoni su primili i odjenuli štolu, znak đakonskog služenja i dostojanstva i zaogrnuli se dalmatikom. Na kraju misnog slavlja, koje je animirao Mješoviti katedralni zbor, đakoni su u procesiji prošli kroz prvostolnicu, ispraćeni pljeskom okupljenih vjernika. A. Banović

Galerija fotografija