Hodočasnički dan u ozračju molitve za Domovinu

SLAVONSKI BROD (TU) – Nekoliko tisuća vjernika iz raznih krajeva Hrvatske hodočastilo je u četvrtak, 8. listopada 2015. u svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonski Brod. Pod geslom “Blagoslov spusti s nebeskih visina, ti, Majko i Kraljice Hrvata!“ slavljeno je šest misa u ozračju zahvalnosti za dar samostalne domovine, promišljanja u svjetlu Božje riječi nad njezinom sadašnjom stvarnošću i molitve za napredak života u njoj. Središnje hodočasničko slavlje, uz domaćeg župnika i dekana Ivana Lenića i gvardijana franjevačkoga samostana fra Franju Jurinca, te druge svećenike, predvodio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Ilija Vrdoljak.

Osvrćući se na misna čitanja, u svojoj je homiliji ustvrdio kako i hrvatskom, kao i izraelskom narodu, Bog progovara preko svojih znakova, koje smo pozvani prepoznavati. „Dok su Izraelci imali svoj oblak, koji ih je vodio kroz povijest, i hrvatski narod kroz svoju povijest prepoznaje jedan drugi duhovni oblak koji ga je vodio, a to je Blažena Djevica Marija. Ona je naš putokaz kako slijediti Gospodina. U ovom važnom povijesnom trenutku, okupljeni u Gospinom svetištu, na poseban način molimo da ostanemo vjerni Gospodinu, da se međusobno, u državnim i crkvenim službama, također i svi mi vjernici, trudimo moliti i djelovati za dobro naše domovine… Molimo Gospodina da prepoznajemo njegovu prisutnost u našem narodu, da znamo čitati znakove vremena, za njima ići i ostati im vjerni, kako bi kao kršćani u svom vremenu svjedočili svoju vjeru posebno onima koji nisu vjernici“, rekao je među ostalim provincijal Vrdoljak. Istaknuo je – kao sin Broda – kako je svetište Gospe Brze Pomoći, u kojem se više od pola stoljeća na poseban način moli za vrijednosti života, ljubavi u braku i obitelji, ljubavi prema domovini, dragocjeno mjesto u kojem se to i danas uči i čini. Slavlje je pjesmom animirao župni zbor pod ravnanjem s. Monike Zvonarek, a uz orguljašku pratnju mo Vinka Sitarića iz Đakova.

Kako je Godina posvećenoga života, osim središnjega, još su dva misna slavlja predvodili svećenici franjevci brodskoga i požeškoga samostana, a preostala domaći svećenici. Brojni su vjernici tijekom dana pristupili sakramentu pomirenja, te osobno i zajednički molili zagovor Gospe Brze Pomoći, nadasve za Domovinu, a također i za vodstvo Duha Svetoga Sinodi biskupa o obitelji u Rimu.

Župnik i dekan Lenić, uz zahvalnost za dosadašnje uključivanje, pozivao je hodočasnike da se tijekom dana i sljedećih dana rado pridruže molitvenoj inicijativi „40 dana za život“, koja se prvi puta ove godine provodi u Slavonskom Brodu u krugu Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“, naglasivši kako je i to važan doprinos izgradnji domovine, jer promiče poštivanje i pravo svakoga začetoga života da se rodi među nama. B. Lukačević