Misno slavlje prigodom Dana hrvatske neovisnosti

VINKOVCI – U prigodi Dana hrvatske neovisnosti, u četvrtak, 8. Listopada 2015., svečano misno slavlje u središnjoj vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Na početku je istaknuo kako je Dan hrvatske neovisnosti jedan od najpovjesnijih trenutaka u povijesti hrvatskoga naroda kada je najviše državotvorno tijelo Hrvatski sabor, nakon raketiranja banskih dvora od strane tzv. JNA, zloglasne i zločinačke vojske, u podrumima INA-e proglasio neovisnost hrvatske države, raskinuo sve državnopravne odnose s bivšom SFRJ, a tzv. narodnu armiju, koja nije nikada bila Jugoslavenska nego uvijek u rukama srpskih generala, proglasila agresorskom vojskom jer je tada već počeo otvoreni rat.

„Najveći dio agresorske vojske bio je, kao što znamo, stacioniran upravo na našim područjima, na području istočne Slavonije i to ovdje u blizini Vinkovaca, Vukovara i u našoj županiji. I zato se danas s najvećim ponosom i radošću sjećamo svih onih i prvoga Sabora koji je proglasio neovisnost naše domovine. Ovdje među nama je i jedan od saborskih zastupnika koji je tada bio u Hrvatskom saboru, Saboru koji je učinio povijesni korak. Počeo je tada, dobro znamo, otvoreni rat protiv Hrvatske i hrvatskoga naroda. Mi ovdje jako dobro znamo kakav je bio mjesec listopad prije 24 godine u Vinkovcima, Vukovaru i u ovom dijelu naše Domovine. Spominjući se s najvećim poštovanjem onih koji su tada vodili hrvatsku državu i hrvatski narod, spominjemo ih se u ovoj misi. Na poseban način se spominjemo i pokojnoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je činio mudre korake u tim teškim povijesnim vremenima za hrvatsku državu i hrvatski narod i na poseban način sjećamo se svih poginulih hrvatskih branitelja. Tada je u hrvatskom narodu, a dobro se sjećate vi koji ste bili ovdje, pored toga što je stotine granata svaki dan padalo na Vinkovce i što je određeni dio sela već pao u ruke agresorske vojske koja je bila pomognuta paravojnim formacijama zloglasnih četnika, vladalo jedno opće oduševljenje, zanos: mi možemo obraniti svoju domovinu!Ona je proglašena neovisnom, ona ima svoju državnost koja seže daleko u povijest i zato je Hrvatski sabor napravio zaista povijesni korak kad je raskinuo sve ono što nas je do tada vezalo s bivšom državom komunističkom Jugoslavijom u kojoj su Hrvati bili građani trećega, da ne kažem, desetoga reda“, rekao je Pranjić.

Potaknuo je na molitvu za Domovinu te misu prikazao u čast Majke Božje, zaštitnice hrvatskoga naroda, Hrvatske vojske i policije koja nam je pomogla i koja nas je i spasila u tim najpresudnijim trenutcima. Na misi je pjevao domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac. Snježana Kraljević