Katehetska nedjelja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

OSIJEK/ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD (TU) – Brojne župe Đakovačko-osječke nadbiskupije obilježile su u nedjelju 20. rujna 2015. Katehetsku nedjelju. U osječkoj konkatedralnoj župi tijekom misnog slavlja u 8,30 naglašeni su ciljevi Katehetske nedjelje te roditeljima i djeci posviještena važnost redovite nedjeljne svete mise i župne kateheze, upisa školskog vjeronauka i traženja vjerskog odgoja u predškolskim odgojnim ustanovama i važnosti cjelovitog vjerskog odgoja.

Misno slavlje pripremano je sa župnikom, župnim vikarom, svim učiteljima, vjeroučiteljima i učenicima škola Sv. Ane, V. Becića, Ivana Filipovića, Franje Krežme i Antuna Mihanovića, te katehetama koji djeluju u župi. Polaznici i djelatnici škola uključili su se i u animiranje slavlja svete mise svojim pjevanjem, čitanjem i prinosom darova. Sveta misa završila je blagoslovom djece i njihovih školskih torbi.

U osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda Katehetska nedjelja slavljena je tijekom misnog slavlja u 11 sati, koje je predvodio župnik vlč. Alojz Kovaček. Slavlje je bilo s osobitim naglaskom na početak školske godine i vjeronaučne godine i zazivom Duha Svetoga. U velikom broju djeca osnovne i srednje škole prisustvovala su misi i umjesto molitve vjernika za darove su prinosila sve potrebno za godinu koja slijedi: Katekizam Katoličke Crkve – Kristov nauk koji čuva i prenosi Crkva preko kojeg ga žele slijediti u svojem životu; udžbenike iz vjeronauka – uz njih upoznaju Kristov i Crkveni nauk i žele da budu izvor otkrivanja snage i ljepote vjere; bilježnice – kako bi sadržaj koji je u njim ušao i u njihove pameti i srca; loptu – simbol igre i radosti da Gospodin blagoslovi igru i trenutke opuštanja; kruh u obliku hostija – Gospodin će ih primiti i posvetiti te preko njih darovati sebe kao hranu za vječni život; vino – plod zemlje, sunca, trsa, rada ruku čovječjih, jer žele život po vjeri bude njihov izvor radosti života.

Đakovo – U proslavu se uključila i đakovačka Župa Dobroga Pastira. Na misno slavlje pozvana su sva djeca. Djeca prvih razreda sa svojim su torbama u crkvu ušla u procesiji s ministrantima, župnikom Josipom Ivešićem i vlč. Markom Ercegom. Tijekom homilije župnik se spustio među djecu i u kratkom dijalogu s njima pokušao ukazati na važnost kako škole, tako i župne kateheze.

„U školi imamo nastavnike, profesore  koji nas uče slova, brojeve i još puno toga… a u crkvi je naš učitelj Isus Krist, on nas uči kako biti dobar i pažljiv prema prijateljima, starijima, roditeljima, kako da ljubimo jedni druge, da ta ljubav ne ostane samo na pojedincima nego da je širimo. Da bi tu ljubav i dobrotu mogli širiti, moramo rastu i vjeri, taj rast dobivamo na vjeronauku, župnoj katehezi i na svetim misama. Draga djeco, dođite redovno na misna slavlja, ali povedite i prijatelje, roditelje…”, pozvao je župnik.

Na kraju misnog slavlja župnik je blagoslovio torbe, djecu i sav puk. Zahvalio je ravnatelju OŠ J. A. Čolnića, nastavnicima, djeci i roditeljima na dolasku, a misno slavlje svojim je glasovima uveličao dječji župni zbor pod ravnateljem Ivana Rakonce. 

Slavonski Brod – Nedjelja 20. rujna obilježena je i u Župi bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu kao Katehetska nedjelja. Na svim misama molio se zaziv Duha Svetoga na učenike i studente za početak školske, akademske i pastoralne godine. Posebno je radosno bilo na jutarnjoj misi u 9 sati koja je okupila više od 250 djece, od vrtićke dobi do osnovnoškolaca. Prvašići su sa svojim novim školskim torbama, u kojima su bile njihove bilježnice i knjige, na taj važan susret pristizali sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, djedovima i bakama, a dočekivale su ih njihove vjeroučiteljice Dunja Jurić i Ana Želinski. Prisutni su bili i njihovi učitelji, kao i Ana Blagović, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, koja djeluje na području župe.

Prigodnu homiliju prilagođenu djeci održao je domaći župnik Tomislav Ćurić, posvjestivši im na jednom primjeru da je u njihovu odgoju uz znanje stečeno u školi važno voditi računa i o duhovnoj izgradnji, koja se najbolje stječe aktivnim sudjelovanjem u životu župne zajednice. „Oslanjajući se na Boga, povjeravajući svoje živote njegovoj brizi, postajemo zreli i odgovorni ljudi i kršćani“, poručio je župnik Ćurić. Nakon zajedničkog blagoslova župnik Ćurić posebno je znakom križa blagoslovio svako dijete. Zaziv Duha Svetoga molio se i na podnevnoj i večernjoj misi, na kojoj su sudjelovali srednjoškolci i studenti. Djeca su se obradovala i slatkišima kojima ih je na kraju mise počastio župnik.

T. Benaković / P. Kopunović Legetin / A. Šimunović / B. Lukačević