Obiteljski dan u Župi Novi Banovci

NOVI BANOVCI (TU) – Nakon proslave Male Gospe, blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, crkvenoga goda u Novim Banovcima, u ovoj župi prva sljedeća nedjelja je i ove godine bila označena u znaku obitelji. Na 24. nedjelju kroz godinu organiziran je Obiteljski dan. Na misnom slavlju koje je predvodio župni upravitelj vlč. Dušan Milekić, sudjelovao je veliki broj vjernika, kada se posebno molilo i misna nakana prikazala za obitelji ove župe i obitelji u svijetu, u svjetlu predstojeće Sinode o obitelji u Rimu, koju je sazvao papa Franjo. Te nakane i promišljanja vjernika ove župe pokazuju kolika je potreba molitve i žrtve u našim obiteljima i za naše obitelji.

U homiliji je vlč. Milekić istaknuo da je Isusov poziv odreći se samoga sebe, uzeti svoj križ i poći za njim, već utisnut u obitelji. “Svatko od nas u njoj se odriče samoga sebe i to ne u poteškoći, već želji koja izlazi iz vjere i ljubavi prema svojima. Naše odricanje nije oduzimanje nečega od nas, već naprotiv, način na koji dobivamo još nešto više. To je način na koji smo kao ljudi još bogatiji. Od Isusa smo pozvani nositi svoj život, pa i patnju, ali ne sami. On nas poziva da pođemo za njim i s njime. Ne ostavlja nas bez pomoći. Svaka osoba i svaka obitelj svoj život ima uz Krista i s Kristom”, zaključio je Milekić.

Nakon svete mise već tradicionalno je pripravljen ručak za sve sudionike, a nastavak dana je prošao u druženju, razgovoru i sportskom nadmetanju u nogometu, odbojci, pikadu i drugim igrama koje su uključile i starije i mlade, što je učinilo da druženje bude još veselije. Obiteljski dan završio je u kasnim popodnevnim satima, a obitelji su i ove godine ponijele korisno iskustvo i dojmove, što će ih obogatiti u kršćanskom životu te biti poticaj i poziv drugima za slična događanja u župama, dekanatima, biskupiji. Dušan Milekić