Proslavljen blagdan Uzvišenja sv. Križa

ĐAKOVO / OSIJEK / SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Uzvišenja sv. Križa svečano je 14. rujna proslavljen u župama Nadbiskupije.

Slavlje u samostanskoj crkvi u Đakovu

U samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Đakovu blagdan Družbe milosrdnih sestara sv. Križa započeo je svečanim jutarnjim misnim slavljem koje je predvodio mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je kazao kako Bog, objavljen u Isusu Kristu, ne ostavlja čovjeka u vlasti smrti koja je došla po grijehu, nego ga trajno vraća u život po križu na kojemu je Isus sebe predao Ocu. Rekavši kako gledati Isusa uzdignuta na križ, imati pogled usmjeren prema ljubavi koju je objavio na Kalvariji, znači vjerovati u njega, nadbiskup je naglasio kako Raspeti pokazuje koliko nas Bog voli i u što se trebamo ugledati. „Gledajući raspelo postajemo svjesni koliko zla može prouzročiti otrovni ugriz. Može ubiti nedužna. No, u križu kojega nam je darovao Isus i u svakom našem križu kojega prihvaćamo radi dostizanja ideala (redovničkog, bračnog, obiteljskog života, radi dobra svoga naroda i svoje domovine) nalazi se i protuotrov: nesebična ljubav. Protuotrov svakoga zla i svake malaksalosti i nezadovoljstva je nesebična ljubav tj. Križ“, rekao je nadbiskup u homiliji.

„Samo pogled uprt u onoga koga je probola mržnja, koji nije došao osuditi nego spasiti svijet može izliječiti svijet. Križ je uporišna točka za pogled svakog vjernika koji u njemu vidi srž kršćanskoga življenja. To je znak Božje prisutnosti koja ozdravlja. To je znak koji hrvatski narod rado stavlja u svoju životnu sredinu. Taj znak nikomu tko je otvoren istini ne može biti uvreda niti narušavanje prava. Jer, na križu su završavali najmanji, društvu najnevažniji, da bi po Kristu bili uzdignuti, da čovjek ne bi bio nevažan. Isus s križa naviješta po Bogu ostvarena čovjeka, a to je onaj tko iz ljubavi, dragovoljno postaje najmanjim, dajući svoj život za druge, čak i za neprijatelje“, zaključio je nadbiskup Hranić.

Uzvišenje sv. Križa proslavljeno u Osijeku

Trima svečanim misnim slavljima retfalačka je župa Uzvišenja sv. Križa u Osijeku svečano proslavila svoj crkveni god. U zajedništvu sa mnoštvom vjernika, bogoslovima đakovačkog KBF-a, svećenicima, redovnicima i redovnicama iz Osijeka te retfalačkim župnikom Pavom Vukovcem, središnje euharistijsko slavlje predvodio je Darko Rac, župnik grkokatoličke župe Sv. Luke u Bačincima u Srijemskoj biskupiji. Pjevači župnih zborova uz ravnanje i orguljsku pratnju č.s. Evice Sočković uveličali su slavlje svetkovine.

Uvodeći u propovijed, vlč. Rac je naglasio kako križ oko vrata osobe nije suvenir već pokaznica vjernika koji životom svjedoči da kršćanska vjera jesu djela, nasljedovanje učitelja Isusa Krista i „glavni je kršćaninov zadatak suobličenje sa Isusom raspetim i proslavljenim u mjeri uzajamne ljubavi u takvomu životu da drugi ljudi u nama prepoznaju drugoga Krista“. „Bog nam daje križeve, nekima lakše, nekima teže, ali ne onakve kakve ne možemo nositi. Naš križ je za nas kruh u kraljevstvu nebeskom. Ako nam se katkada osobni križ učini pretežak, bliži smo Bogu jer križ je put po kojemu je Božja ljubav došla u svijet. U Isusovom je križu Božja mudrost, moć, pravednost, otkupljenje i uskrsnuće. Bez Isusa raspetoga nema Krista proslavljenoga i taj nam put valja prihvatiti. Nama je križ most po kojemu se Bogu uzdižemo, uvijek je bio nada i svjetlo“, kazao je Rac u propovijedi.

Prije završnoga blagoslova župnik Vukovac poručio je sabranima neka „križ stvarno bude na spasenje i život“ te zahvalio svima koji na bilo koji način sudjeluju u izgradnji župe Uzvišenja sv. Križa. Pohvaljena je suradnja župe sa GČ „Retfala“ na čelu sa Željkom Lijićem, a Vukovac je zahvalio i Osječko-baranjskoj županiji za višegodišnju potporu, napose župljanima Vladimiru Šišljagiću i Željku Kraljičku, osječko-baranjskom županu i dožupanu, kazavši kako svake godine dolično, sudjelovanjem na misi, slave svetkovinu Uzvišenja sv. Križa.

Blagdan proslavljen u Slavonskom Brodu

Blagdan Uzvišenja sv. Križa proslavljen je u svim brodskim crkvama. Svečano je bilo u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa, koje su proslavljale svoj patron, kao i u grkokatoličkoj župi Uzvišenja sv. Križa, koja je također slavila svoj patron.

I u najmlađoj slavonskobrodskoj župi bl. Alojzija Stepinca bilo je toga dana posebno svečano. Tijekom večernje mise koju je predvodio domaći župnik Tomislav Ćurić vjernici su na poseban način častili relikvije Svetog Križa (komadić drveta na kojem je umro Spasitelj). U svoj homiliji župnik Ćurić je pojasnio da je križ, jer je Krist na njemu umru, simbol našeg života, našeg uskrsnuća, temelj naše kršćanske vjere … „Ljubeći relikvije Svetoga Križa mi danas ljubimo samoga Krista , njegov život i molimo da nam on dadne snage da po njegovu križu prispijemo slavi uskrsnuća“, poručio je među ostalim župnik Ćurić.

Poslije mise uz izložene relikvije vjernici su sudjelovali na bdijenju, koje je predvodio župnik Ćurić, tijekom koga je svatko mogao i osobno zadržati pokaznicu s relikvijom i izreći Isusu svoje molitve i zahvale.  

A. Banović/N. Špoljarić/B. Lukačević