Biblija i dijete – Božja riječ u odgoju

ĐAKOVO (TU) – Stručni skup za odgajateljice i odgajatelje u vjeri s temom „Biblija i dijete“ održan je 12. rujna 2015. godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu u organizaciji Nadbiskupijskog katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek.

Sve prisutne srdačno su pozdravile dr. sc. Teuta Rezo, predstojnica Katehetskog ureda i Ankica Mlinarić, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Skupu je nazočila i viša savjetnica za predškolski odgoj u Agenciji za odgoj i obrazovanje prof. Luja Zamečnik. Predstojnica dr. Teuta Rezo upoznala je prisutne s dnevnim redom stručnog skupa, a s. Ivana Topić, odgajateljica u vjeri iz DV Sunčev sjaj – Nazaret u Đakovu, pjesmom i molitvom uvela je sudionike u skup.

Prvo predavanje na temu „Otvorenost djeteta rane i predškolske dobi biblijskom tekstu“ održala je Brankica Blažević, pedagoginja i viša savjetnica za predškolski vjerski odgoj u Nacionalnom katehetskom uredu u Zagrebu. Govorila je o važnosti odnosa odgajatelja i Biblije, odnosa djeteta i Biblije, osobnoj i profesionalnoj ulozi odgojitelja u vjeri, poznavanju razvojnih osobina djeteta rane i predškolske dobi te duhovnosti koja se provlači kroz sva područja razvoja djeteta rane i predškolske dobi. Naglasila je važnost pravog odabira Biblije za djecu i kvalitetu njezinog likovnog izražavanje.

Drugo predavanje održala je s. Jelica Đuzel, dipl. kateheta specijalist, na temu „Povezanost odgajateljevog odnosa s Biblijom i religioznog odgoja djeteta“. U svom predavanju punog primjera iz prakse, naglasila je kako je religiozan odgoj vitalna potreba djeteta. Osvrnula se na dugogodišnja istraživanja M. Montessori, a kasnije S. Cavalletti i G. Gobbi, koje su došle do spoznaje: ne samo da postoji religioznost u djetetu, nego da kroz nju dijete zadovoljava svoje duboke životne potrebe, svoju životnu puninu koja je važna za njegov skladan razvoj. Osvrnula se i na pripremljeno okruženje, atrij, gdje djeca pokazuju duboku koncentraciju, gdje se dobro osjećaju gradeći odnos s Bogom. Naglasila je važnost odgojiteljevog odnosa s Biblijom, prema kojoj se trebamo i moramo odnositi s poštovanjem i s ljubavlju.

U trećem predavanju Brankice Blažević odgajateljice su imale priliku dobiti upute za pisanje dokumentacije tj. Programa katoličkog vjerskog odgoja te reverifikaciju istog. Viša savjetnica za predškolski vjerski odgoj u NKU protumačila je glavne dijelove Programa katoličkog vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi, kao što su: vrednovanje i financiranje programa, važnost suradnje s roditeljima i vanjskim ustanovama, njega za tjelesni rast i zdravlje djece, naobrazba i stručno usavršavanje djelatnika, tematske jezgre i sadržaji, materijalni uvjeti, odgojno-obrazovni rad, ustrojstvo, struktura programa i osvrnula se na najavljenu reverifikaciju postojećeg Programa katoličkoga vjerskog odgoja djece predškolske dobi. Naglasila je kako korake u reverifikaciji treba slijediti po Uputama za pisanje programa (AZOO) te ga uskladiti s važećim i aktualnim dokumentima.

U tematskoj raspravi skupu se pridružio nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić koji je srdačno pozdravio odgajateljice, ohrabrio ih u njihovom poslanju, zahvalio za sav trud i napor koji ulažu u ovo važno područje poslanja Crkve. Nakon toga slijedilo je euharistijsko slavlje koje je zajedno s odgajateljicama slavio vlč. Davor Senjan.

U poslijepodnevnim satima, nakon zajedničkog domjenaka, održane su tri pedagoške radionice: Vjera i djela (Jelica Katić, odgajateljica savjetnica i Katica Ilić, odgajateljica mentorica, DV Radost, Ivankovo), Scenska lutka i biblijski tekst (Dragica Vinožganić-Rodbinić, odgajateljica savjetnica, lutkarica, DV Izvor, Zagreb) i Odgajatelj i Božja riječ (odgajateljice u vjeri Mirjana Deak i s. Mira Blatančić, DV Josipovac, Josipovac). Nakon pedagoških radionica uslijedio je kratko izvješće rada po skupinama, evaluacija i završetak stručnog skupa uz pjesmu. Gina Tolj