Proslava Imena Marijina i blagoslov Gospine špilje

SVILAJ (TU) – Vjernici Župe Svilaj proslavili su 12. Rujna svetkovinu Preslavnog Imena Marijina. Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava, koju je predvodio župnik Jakob Šunjara. Vjernici su sudjelovali u prigodnoj marijanskoj pobožnosti, klanjanju, pričesti pod obje prilike, ispovijedi i svetoj misi koja je svakog dana bila u 19 sati.

Posebno svečano bilo je u petak uoči svetkovine jer su vjernici nakon svete mise krenuli u hodočasnički ophod sa slikom Gospe Svilajske. Prije svečane procesije vjernici su molili zavjetnu molitvu Gospi Svilajskoj, nakon čega su s upaljenim svijećama i marijanskim pjesmama krenuli u procesiju te tako pronijeli Gospinu sliku oko crkve.

Na sam dan svetkovine svečanu svetu misu predvodio je vlč. Darko Tvrdojević, župnik u Oprisavcima. Na početku svete mise članovi zajednice Karmelskih laika iz župe Duha Svetoga Mali Pariz u Slavonskom Brodu scenski su uprizorili biblijsku priču o bogatašu i siromašnom Lazaru.

U dvorištu pored župne crkve upriličen je blagoslov Gospine špilje i kipa Blažene Djevice. Nakon svete mise pjevajući Gospine pjesme vjernici su se uputili do špilje. Uslijedila je zajednička molitva Gospi Svilajskoj i Litanije, a zatim je uslijedio blagoslov špilje i Gospinog lika. Špilja je izgrađena uz pomoć dobrotvora Župe Svilaj. Župnik je sve prisutne pozvao da se povjere zaštiti Blažene Djevice Marije te izrazio nadu da će špilja postati molitveni prostor za sve one koji traže Marijino utočište. Katarina Mešin