Projekt obnove kripte vukovarskog samostana

VUKOVAR (TU) – Kripta spomena vukovarskih žrtava naslov je projekta obnove kripte Domovinskim ratom uništenog vukovarskog franjevačkog samostana. U srijedu, 9. rujna u Franjevačkom samostanu sv. Filipa i Jakova, uoči početka radova na obnovi kripte, jedinog još neobnovljenog prostora u franjevačkoj crkvi u Vukovaru, kripta je, po prvi puta nakon Domovinskog rata, otvorena za javnost.

 Franjevački samostan sa župnom crkvom sv. Fiipa i Jakova teško je oštećen u ratnim razaranjima Vukovara 1991. te opljačkan i sustavno uništavan u razdoblju do 1998. godine. Razminiravanje je trajalo od lipnja do kraja rujna 1998. Interijer crkve je u potpunosti uređen do 2014. godine, a neobnovljena je ostala samo kripta. Javnosti je omogućeno prikazati kriptu samostana kao još jedan segment zločinačkog devastiranja te usporediti zatečeno stanje kripte 1998. godine u trenutku povratka iz progonstva sa sadašnjim stanjem.

Dvadeset i više godina nakon Domovinskog rata, žbuka na zidovima kripte je djelomično otpala, dio poda od cigle je skinut i uništen, dio ulegnut, stepenice su većim dijelom uništene ili čak više ne postoje… Prema riječima gvardijana, fra Ivice Jagodića u kripti su bili brojni sarkofazi: posmrtni ostaci franjevaca, posmrtni ostaci članova obitelji Eltz te veliki sarkofag s posmrtnim ostacima i relikvijama sv. Bone. Zbog „potrage za blagom koje je navodno krio sv. Bono“, kako su smatrali okupatori, u crkvi i kripti pronađene su 22 rupe iskopane u zidovima i temeljima, predviđene za postavljanje eksploziva i rušenje crkve. Prema gvardijanovim riječima to je spriječio prijelazni upravitelj hrvatskog Podunavlja general Jean-Paul Klein, koji je čak i razmjestio straže oko crkve i sačuvao je od uništenja. Nakon okupacije kripta samostana je devastirana i opljačkana, sarkofazi razbijeni, kosti razbacane.

Kada bude obnovljena, kriptu se planira otvoriti vjernicima. „Predviđeno je da se prostor kripte djelomično pretvori u memorijalnu kapelicu te da samo jedan dio ostane kao kripta. U središtu kripte biti će veliki sarkofag s posmrtnim ostatcima sv. Bone. Bit će potrebno i podići ciglu te eventualno napraviti arheološka istraživanja, uputio je fra Jagodić u plan obnove, ali i istaknuo da financijska konstrukcija obnove nije zatvorena. Za obnovu bit će potrebno oko 700.000 kuna. Još se traže donatori, a sudjelovanje u obnovi najavio je prof. Georg Eltz. Branka Ban/(foto: Goran Panić/Glas Slavonije)