Misa za početak nove školske godine

PUNITOVCI (TU) – Na blagdan Male Gospe 8. rujna u punitovačkoj župnoj crkvi sv. Ladislava, kralja slavljena je misa i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i nastavne godine. Misu je predvodio punitovački župnik mr. Đurica Pardon, a nazočili su učenici i djelatnici OŠ „Josip Kozarac“ iz Josipovca Punitovačkog te područnih škola Punitovaca i Jurjevca.

 U razgovornoj propovijedi učenici, posebno prvašići, izricali su svoje spoznaje o rođenju, mami i tati, školi, crkvi kao mjestu molitve, Majci Božjoj, Isusu te dobrom ponašanju. „Lijepo smo u našem razgovoru čuli kako slavimo naše rođendane, pa kao što smo se mi rodili, tako se rodila se i Marija, Majka Božja. Rođenjem se mijenja svijet, pa se i rođenjem Majke Božje počelo nešto događati, nastalo je vrijeme u očekivanju dolaska Isusa, vrijeme spasenja. I mi danas očekujemo u školi nešto novo, nešto čime ćemo se obogatiti u našem znanju“ rekao je župnik učenicima.

Potom se obratio učiteljima i roditeljima rekavši: „Duh Sveti nas poziva da stvorimo ozračje u kojemu će se dogoditi nešto lijepo i plemenito na početku ove školske godine. Neka ovaj početak, po primjeru Majke Božje, bude u ozračju ljubavi, sloge i zajedništva. Otvorimo svoja srca jedni prema drugima, posebno prema djeci, da osjete radosti života. Iz našeg primjera pokažimo im s iskrenošću i dobrotom put radosti i sreće, a u svemu neka nas Gospodin čuva i podupre.“ Pred oltarom župnik je blagoslovio prvašiće i njihove otvorene torbe s knjigama, bilježnicama i priborom.

Po završenom misnom slavlju uslijedilo je u župnoj kući druženje župnika i djelatnika škole. „Svim djelatnicima želim sretan i uspješan početak nove školske godine, a vama učiteljima želim zajedništvo sa učenicima u prenošenju i usvajanju znanja. Vaš plemeniti poziv kaže da samo dobrota, nesebičnost i ljubav mogu doprijeti do dječjih srca koja će ljudske i duhovne vrijednosti spoznati na primjerima starijih. Želim i našu dobru suradnju kao i suradnju s roditeljima, a sve na dobrobit učenika“, rekao je župnik pozdravljajući članove kolektiva škole. Mirko Knežević